"Сиреньови" питки

Тази рецепта ползва Теди Кацарова и я е получила от своята баба

Това е една семейна и издържала теста на времето рецепта за питки със сирене. Или „сиреньови питки“. Разказа я пред skafeto.com Теди Кацарова, като уточни, че е получила рецептата от своята баба. И още нещо – Теди твърди, че това е най-прекрасната възможна закуска, но допълва, че питките спокойно могат да заменят хляба на всяка една трапеза. 

Ето какви продукти са ви необходими

– за кваса: 

мая – 1 кубче, 
брашно – 1 чаена чаша, 
топла вода – 250 мл, 
захар – 1 супена лъжица

за тестото: 

брашно – 4 1/2 чаени чаши (600-650 грама), 
кисело мляко – 1/2 чаена чаша, 
яйца – 2 броя, 
оцет – 1 супена лъжица, 
олио – 1 супена лъжица, 
сол – 1 чаена лъжица, 
сирене – 150 грама (натрошено), 
краве масло – 100 грама, 
жълтък – 1 брой

В купа изсипете 250 мл топла вода, разтворете в нея кубчето мая, добавете брашното и 1 супена лъжица захар. Бъркайте до получаване на еднородна каша, покрийте с кърпа и оставете съда на топло, докато сместа втаса – трябва да се надигне двойно и да се получат балончета. Докато чакате сместа с маята да втаса, пресейте брашното. В отделен съд разбъркайте яйцата заедно с киселото мляко, солта, олиото и оцета. 

След като сместа с маята е втасала, добавете към нея течната смес с яйцата, като леко разбърквате. При непрекъснато бъркане малко по малко добавете пресятото брашно и замесете меко тесто, което трябва да поставите в голяма купа. Оставете тестото да втаса на топло за около 40-50 минути, докато удвои обема си. 

След като тестото втаса, идва моментът, в който трябва да оформите питките. Разделете тестото на три равни части. Всяка част разтеглете на правоъгълник, който трябва да намажете с разтопено на водна баня масло. Поръсете обилно с натрошено сирене. Навийте правоъгълника откъм широката страна, така че да се получи дълго руло. Нарежете рулото на колелца. Колелцата наредете плътно в тава, предварително намазана с мазнина. Накрая намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или докато питките придобият апетитен златист цвят. 

Повторете процедурата и с останалите две части тесто.