Синдикатите в МВР: Категорично увеличение на заплатите на всички служители в МВР, не само тези "на терен"

В сряда очакваме развитие по проблема, иначе започват протестни действия, заяви Илия Кузманов

Предстоят протестни действия, ако разговорът продължава да върви по медиите, без конкретни ангажименти от МВР и МС. Това каза зам.-председателят на Синдикаланата Федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Илия Кузманов във връзка с позицията на вътрешния министър Валентин Радев по въпроса с исканията за по-високи заплати в системата и последвала декларация от страна на федерацията. „Реакцията на г-н Радев за нас беше много неадекватна и будеща недоумение. В няколко дена чухме доста противоречащи си позиции. Не можахме да открием някаква особена логика в тях. Очакваме от него да направи това, което каза на първата ни среща – да работи за служителите в МВР, тоест да направи необходимия компромис, да разговаря с г-н Горанов в Министерски съвет и да предложи увеличаване на заплатите на служителите в МВР“, заяви Илия Кузманов, цитиран от „Фокус“ .

Той уточни, че към момента няма отговор от страна на вътрешното министерство. „Няма и как да има, тъй като г-н Радев не е в страната, но след неговото завръщане в сряда очакваме развитие по проблема“, допълни Кузманов. Във връзка с предложението на министъра да бъдат увеличени заплатите на полицейските служители, които работят „на терен“, той бе категоричен, че федерацията не би се съгласила с такъв резултат. „Категорично искаме увеличение на заплатите на всички служители в Министерството на вътрешните работи. В нашата федерация членуват служители от всички браншове, от всички областни и главни дирекции и институции в Министерството на вътрешните работи. Няма да направим компромис по отношение на това да бъдат делени хората. Ако в последващи разговори, говорим за някаква диференциация на заплащането, тоест повече за тези, изложени на по-голям риск, и по-малки увеличения за служителите с по-големи заплати, тук може би ще постигнем съгласие. Но при всяко положение говорим за увеличаване на основните възнаграждения на всички служители“, коментира Илия Кузманов.

На въпрос дали е възможно да се стигне и до ефективни протести от страна на служителите на МВР, ако исканията им не бъдат изпълнени, той отговори: „Не само е възможно, но е съвсем предстоящо да се случи, ако разговорът продължава да върви по медиите, без конкретни ангажименти от страна на министерството и на Министерски съвет съответно“. Зам.-председателят на СФСМВР припомни и проблемите, които от федерацията са поставили пред министър Радев и отбеляза, че те по в никакъв случай не свършват със заплащането.

„За нас е много важен проблемът с униформите. Там се предложи, и то съвсем резонно, когато държавата не може да осигури други, те да бъдат заплащани с пари, тъй като колегите така или иначе си закупуват тези дрехи със собствени средства. Искаме и чисто нов закон в Министерството на вътрешните работи, разбира се, тук ще бъдем толерантни - за пролетта на 2018 година. Не можем и не го искаме веднага. Искаме и промяна в сега действащия закон за МВР за обвързване на нашата работна заплата със социално измерим променлив фактор – да кажем средната работна заплата в страната, за да не бъдем принудени всяка година или през година да искаме увеличения“, обясни Илия Кузманов.