Синдикатите искат среща с Борисов и по-голям контрол на КЕВР за горивата

Лидерът на КНСБ предвижда по-високи цени на всички стоки заради ценовите нива на горивата

Пламен Димитров

Пламен Димитров

"Цените на енергийната борса ще повлияят на цените на стоките и услугите, ще доведат до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението". Това заяви пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той поиска засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. КНСБ настоява да се дадат повече възможности на регулатора за намеса в кризисни ситуации. Синдикатът иска още регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор "Енергетика", извършван веднъж на тримесечие, да обхване и добавката "Задължение към обществото", чрез което, според синдикалната организация, може да осигури регулация на крайните цени.

"Към настоящия момент сме свидетели на опити за спекулации на пазара на електроенергия и регулаторът трябва да каже кой движи това", заяви синдикалният лидер. Той прогнозира, че подобни спекулации ще доведат до промени в регулирания пазар от 1 юли, дори и преди това, както и до спекулативни ръстове на стоки и услуги. Това много търговци ще обяснят с повишени цени на електроенергията, независимо че понякога няма да имат нищо общо с тях", допълни Димитров.