Симеонов изригна срещу Радев: Добре ли е? Подтиква депутатите да не ходят на работа!

Как ще пусна народните си представители на среща с държавния глава в работното им време, попита реторично лидерът на НФСБ

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че отказът на патриотите да отидат на дискусията за изборните правила, въпреки получената покана от президента, е напълно осъзнат и преднамерен. Той коментира, че Румен Радев подтиква депутатите да отсъстват от работа.

"И къде е драмата? Ами че как ще изпратя представител в работно време?! Тоя добре ли е тоя?", избухна Симеонов пред медии в кулоарите на Народното събрание. "Той може ли да кани народни представители в работно време? Чувал ли е, че има Правилник на Народното събрание?", продължи с атаката Симеонов.

"Ако беше отишъл някой, след това президентът щеше да ни обвини, че не работим и че сме мързеливци!", включи се в коментара и съпартиецът му от правната комисия Християн Митев.  "Освен това държавата ни плаща, за да сме тук и да гласуваме законодателната програма на Народното събрание. Нашите избиратели ще ни държат сметка защо се разхождаме да ходим по конференции и събития, организирани без значение дали от президента или от някой друг, а не сме тук да си вършим работата, за която са ни изпратили. След това как ще се явим пред тях, с кои очи ще застана аз?!", възкликна Митев, а шефът му одобрително добави: "Естествено!"

И двамата са категорични, че мястото на подобна дискусия за изборното законодателство не е при президента, защото той няма право на законодателна инициатива, освен за промени в Конституцията.

"Сега, ако смята да променя формата на държавното управление в президентска република - да, да я проведе там. Обаче при промяна на Изборния кодекс е редно всички дискусии да се провеждат в тази сграда или в другата сграда, където са постоянните комисии", каза юристът от НФСБ, който е и зам.-шеф на правната комисия.

ГЕРБ също бойкотираха кръглата маса при президента с аргумента, че са били служебно ангажирани, а и че мястото на такъв разговор е парламентът.