Симеонов предлага таван от 8 млн. лв. годишно за даренията от бизнеса за партиите

От ГЕРБ и ДПС по-рано днес постигнаха консенсус да няма таван за средствата

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Валери Симеонов внесе предложение в парламента даренията, които формациите получават от физически и юридически лица, да не надхвърлят 8 млн. лв. за година. Таванът, който поиска лидерът на на НФСБ, беше предложен няколко часа, след като ГЕРБ и ДПС обявиха консенсус за отпадане на ограниченията за финансиране на политическите партии от бизнеса.

Очаква се в петък депутатите от мнозинството да  подкрепят окончателно промените в закона, направени от премиера Бойко Борисов държавното финансиране на партиите с над 1% подкрепа на последните парламентарни избори да бъде намалено от 11 на 1 лев на глас от 1 юли т.г. Днес ГЕРБ и ДПС обявиха консенсус да се върви към американски модел за отворено финансиране на политическите формации, т.е. от физически и юридически лица - предложения, които вече са внесени от Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. Срещу идеята възрази единствено БСП, която я определи като атентат срещу демокрацията.

В кулоарите на парламента по-рано днес Симеонов обяви пред журналисти, че не отговаря за безумията на ГЕРБ, защото двете партии не са сиамски близнаци. От качените на сайта на парламента законодателни предложения между първо и второ четене се вижда, че той подкрепя консенсуса на ГЕРБ и ДПС, но предлага таван за даренията. Предлага се също партиите да не получават дарения от местни юридически лица. От ВМРО поискаха партиите в Народното събрание да имат "субсидия за парламентарна дейност" от 1.5 млн. лева до края на годината. Мотивът е, че с намаляването на партийната субсидия на 1 лев не може да се финансира парламентарна дейност, в т.ч. и диалог с хората. От "Атака" нямат свои предложения. БСП настоява партиите да върнат парите от субсидията, които са неусвоени към 3 юни т.г. ГЕРБ държи субсидията си в банков депозит, който според отчета й за м.г. е 23 млн. лв. След европейските избори по данни на Корнелия Нинова БСП има по сметка около 400 хиляди лева. Заради намаляването на субсидията шефът на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова предлага партиите да ползват безвъзмездно офисите, които досега наемаха от общините или държавата.

Между първо и второ четене на актуализацията на бюджета ДПС предлага да се създаде фонд за изграждане и безплатни детски градини, в който да идат спестените от субсидията пари. Движението предлага и нулева ставка на ДДС за книги и учебници, а БСП - 5% косвен данък върху основни хранителни продукти като хляб, месо и мляко, както и данъчни облекчения за млади семейства.