Ще предаде ли Сърбия Москва? Да си спомним Йосип Броз Тито

През 1948 г. руската общност в Югославия почти изчезва

Йосип Броз Тито

Йосип Броз Тито

Казват, че е невъзможно братските народи да се скарат. Но по въпроса има и различни мнения, като основното от тях е „ще видим кой и колко ще плати за това“. Пратеник на руския ежеседмичник „Аргументи и Факти“ поговори на тази тема в Сърбия. Какво чу? 

***

„Мислите си, че сърбите не могат да бъдат настроени против руснаците. О, вие подценявате съвременната телевизия и интернет“. Моят събеседник - сръбски журналист, с цинична усмивка взима таблета и прелиства архивните документи на екрана. „Виждате ли? Това вече се е случвало. Спомнете си лидера на Югославия Йосип Броз Тито, който се скара със Сталин през 1948 година. Да, Сталин е повече от спорна личност, но Тито също не се справи с всички свои поддръжници по демократичен начин. Той построи концентрационни лагери, за една година е арестувал почти 100 хиляди (!) души - включително бивши партизани- комунисти, които са се сражавали с германците. Руската общност в Югославия почти изчезва - някои били обявени за „съветски агенти“ и били настанени в лагер,други просто били изгонени от страната, конфискували тяхното имущество или просто или принудени да напуснат. Три години по рано (1945 г.) думата „руснак“ е означавала „брат, роднина, освободител“. И щом започна пропагандата, цяла Югославия вече беше проклинаше благодетелите си от СССР и претърваше мазетата за скрити руски шпиони“. Журналистът ме потупва по рамото: „Всички сърби обичат руснаците. Но ако Западът инвестира добри пари в антируска пропаганда, ще видите колко ще остане за една година от тази любов. Повярвайте ми, телевизията и доларите са способни да създадат черна магия“.

Кой трябва да бъде извинен

Така ли е? Честно казано, не мога да повярвам. На всяка крачка в Белград, след като научихa, че съм руснак, хората ми казват: „Вие сте наши братя”, стискат ми ръката, усмихват се. Обичат Русия и то не фалшиво. Струва си обаче да погледнем към Черна гора, съседка на Сърбия, за да се уверим - уви, всичко е възможно. Републиката, където от XIX век най-популярната поговорка е: "С руснаците ние сме 200 милиона, а без руснаците два камиона", влезе в НАТО и се присъедини към икономическите санкции на Запада срещу Русия. Нейното правителство и телевизията разказват как Руската федерация мечтае да свали властта в демократична Черна гора, за да постави своите поддръжници и финансира "продажната опозиция". –„ И какво можем да направим?“ – свиват рамене обикновените черногорци. – „Трябва да ни извините. Ние сме малка държава, а иначе Западът ще ни смаже“. За съседна България споменах в предишни публикации: страна, която някога на сериозно планира да се присъедини към СССР като съюзна република, непрекъснато се кара с Русия по всевъзможни поводи. Примерът с Украйна, мисля, че не е необходим. И в случая с Беларус, нека бъдем откровени, всичко не е толкова ясно - кой знае, какво би било отношението към нас, ако не доставяме газ и петрол с огромна отстъпка и не предлагаме евтини заеми, а освен това не отваряме пазара си за беларуските стоки?

Кой дружи за без пари?

„Тук категорично не съм съгласен с вас“, казва преподавателят по литература Марко Станкович. „Не вярвам сърбите да предадат руснаците, нашите добри отношения са от стотици години. Ще се промени ли всичко за една нощ заради пропагандата и парите?
„Е, в Черна гора се промени“.
„Не искам да обиждам черногорците, но в Сърбия отдавна са разказвани анекдоти за тяхната любов към материалните блага. Да, и политиците там са откровено корумпирани.
„Вашите по-добри ли са?? Сърбия отива в ЕС. Така че ще се наложи да се наложат санкции срещу Русия.
„Това е само частично вярно. Ако Сърбия се присъедини към Европейския съюз, тя ще бъде задължена да установи визов режим с Руската федерация, няма какво да се направи. Що се отнася до санкциите ... Струва ми се, че нашите лидери със сигурност ще измислят нещо, за да не се карат с руснаците. Да, признавам - те ще бъдат официално въведени, но в действителност те няма да бъдат съблюдавани“.
„Възможно е. В момента просто ми е неприятно да мисля за това“.
Чух подобна гледна точка в разговорите с много сърби. Казват: Ние искаме да бъдем приятели със Запада, там има по-добра работа, повече пари, повече възможности - ние сме само 7 милиона души и не сме огромна и силна Русия, която да се противопоставя на САЩ, Германия или Великобритания. Честно казано, зад това се крие баналното желание да скрият главата си в пясъка. Те казват, да, ще трябва да се скарат с Русия, за да угодят на Запада, а след това нещата някак си ще се оправят. Ние сме наши хора, стари братя, една религия, подобен език. Без съмнение - прекрасно е да бъдеш приятел с всички едновременно. Нали Русия също иска да има добри отношения с Америка. Но докато не ни поставят условие да се присъединим към санкциите срещу Русия, а Съединените щати със сигурност ще дадат такава заповед. Големите сили не се интересуват от мненията на народите на малките държави. Получава се странна ситуация: ако не давате пари за приятелство с вас, в крайна сметка пред вас ще бъде предпочетен друг, по-богат нов приятел. Толкова ли е циничен този свят?

В политиката не съществуват "приятели"

„Ако разсъждавате трезво, принципно в политиката не съществува понятието „приятел“ – уверен е бизнесменът Петър Джорджевич. „Колко приятели имат САЩ? Според мен, целият свят не може да ги търпи, дори и там, където на власт са проамерикански правителства. Работил съм в Саудитска Арабия – местните политици са сърдечни приятели на САЩ, но посолството на Америка е заобиколено от бетонна стена, охраняват го картечни гнезда, войници на бронирани коли – „улицата“ мрази американците, хората са готови да разкъсат всеки американец. Съединените щати са най-мразената държава в света, но те не се интересуват от това и действат според израза на римския император Калигула: „Нека те мразят, стига да се страхуват от теб“. Да, във всички времена хората лесно са се поддавали на пропаганда, ако тя идва отвсякъде. Надявам се, че ние с Русия няма да се скараме дори след влизането на Сърбия в ЕС. Виж - Унгария също е в Европейския съюз и официално се присъедини към санкциите, но там са популярни доста проруски настроения. Проблемите могат да започнат само в един случай - ако прозападните сръбски политици решат да оправдаят предателството си и заповядат Русия на медиите да громят Русия, обвинявайки я във всички грехове“.

Въпреки различните мнения, мнозинството от моите събеседници в Сърбия са твърдо убедени, че е невъзможно руския и сръбския народ да се скарат. „Западът е Запад, но раздорът в отношенията с Руската федерация ще доведе до големи проблеми“, каза ми собственикът на малък хотел край Нови Сад. „Руснаците ни подкрепят по въпроса за непризнаването на Косово като независима държава, ние продаваме продукти на Русия, имаме обща вяра и история. Гледах вашия филм „Ирония на съдбата ...“, а там има и добри думи: „Старото може да бъде разрушено за толкова кратко време, но не може да се създаде ново“. Хората не са толкова глупави, колкото си мислят - да, някой ще се поддаде на пропагандата, но не всички. Къде отиваш? Още не си сте си изяли тортите, храната е за моя сметка“.
Сърбия твърдо върви по посока към Запада. Ще бъде ли в състояние да лавира между него и Русия в скоро бъдеще е доста сложен въпрос, на който все още няма отговор. Мисля, че Русия не трябва да се заблуждава и трябва да бъде готова за всичко, за да не се разочарова впоследствие. Но ми се иска да вярвам, че сърбите ще се държат по различен начин от черногорците. Една от първите фрази, която чух в Черна гора миналата година беше: „Простете ни, ние ви предадохме“. 

(Агенция "Фокус")

Заглавието е на Faktor.bg