Шефът на ВАС: Към момента няма хипотеза за временно отстраняване на "тримата големи"

Георги Чолаков

Георги Чолаков

"Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона." Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, предаде „Фокус“.

„Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза Чолаков. На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни Чолаков.

Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.