Шефът на "Локхийд Мартин": С купуването на Ф-16 България ще се нареди в най-високите ешелони на натовските ВВС

Преговорите вървят много добре, до лятото можем да имаме вече договор, каза още Джим Робинсън

Джим Робинсън

Джим Робинсън

Българските пилоти се качват на Ф-16 през 2020 г., ако това лято страната ни договори със САЩ закупуване на този модел боен самолет. Това заяви пред Канал 3 маркетинг директорът на "Локхийд Мартин" - Джим Робинсън при представянето на симулатор на блок 70, в София. Този изтребител е с подобрена авионика, по-добри системи за насочване и безопасност и надгражда досегашните Ф-16, коментира още пред камерата ни Робинсън. 

"Това представлява най-напредналата технология на този тип самолети от четвърто поколение за България. Всичко в симулатора ще бъде идентично с това, което ще бъде доставено на България. Наистина смятам, че това е най-доброто и най-иновативното на пазара. Аз, разбира се, имам предпочитания, тъй като и аз съм пилот на Ф-16, но съм сигурен, че в бъдеще това ще продължи да представлява най-добрата техника, която има на пазара", заяви Робинсън. 

Той говори и за преговорите между България и САЩ за закупуването на Ф-16.

"Мисля, че в момента те текат много добре, но е по-добре да питате правителствата. Поне за мен в момента изглежда така, че може лятото да имаме договор.
Производството ще започне това лято. Не очакваме да бъде афектирана цената, защото имаме проект, който е за постоянно производство", заяви Робинсън. 

"В четвъртото поколение на бойни самолети Ф-16 се отличава като най-добрия, с най-добрата система за прехващане и авионика. Самото тяло на самолета, въоръжението е на най-доброто ниво и със закупуването на тези самолети България наистина ще се нареди в най-високите ешелони на военновъздушните сили на НАТО", добави Робинсън.