Шеф-готвачът, който накара жените да готвят и да отслабват

Роко ди Спирито подлуди Америка с рецептите си, които гарантират бързо и трайно топене на излишните килограми

Роко ди Спирито

Роко ди Спирито

Роко ди Спирито е американски шеф-готвач, популярен с италиано-американската си кухня и иновативен стил на готвене. Той е завършил Американския кулинарен институт. Издал e девет кулинарни книги, а последната му веднага оглавява класацията на бестселърите на „Ню Йорк таймс”. Тя съдържа рецепти за правилно хранене, с които се отслабва. Самият Роко е отслабнал около 15 кг, готвейки и хранейки се по този начин. През 2012 г. стартира предаването „Now Eat This!“, а през 2013 г. е водещ на кулинарното риалити по Food Netwok „Restaurant Divided“. Става известен с участието си в тв риалити за отслабване. В него той учи участниците как да си приготвят вкусна, но диетична храна. Диетата на Роко е основана на три основни принципа: 

1. Следете калоричността на менюто си. Ди Спирито е против драстичните ограничения на мазнините и въглехидратите. Според него е важно отслабващите жени да ограничат дневното си меню до 1200-1400 калории, а мъжете – до 1400-1600. И обещава те да свалят 4,5 кг за две седмици. Диетата разпределя порциите за деня по следния начин: закуска от 150-250 кал., за обяд 250-350 и на вечеря 350-450 кал. Към тези основни хранения Роко добавя и три междинни закуски от по 75-150 кал. По отношение на течностите препоръчва на ден да изпиваме минимум 10 чаши по 240 мл вода.

2. Гответе нискокалорични ястия. Според готвача е важно в храната ни да се съдържат умерени количества въглехидрати и мазнини. Но това не означава, че ще е безвкусна. Просто трябва да се научим да приготвяме вредната и съблазнителна храна така, че да стане нискокалорична и полезна. 

3. Бъдете активни. „Всичко е много просто – обяснява ди Спирито. – Изгаряйте повече калории.“ Той ни съветва винаги да имаме в кухнята си колкото се може повече билки, подправки и екстракти от растения. Препоръчва горещо подправката „течен дим“. С нея месото ще получи аромат на огън, все едно е приготвено на барбекю. За 1 кг месо е достатъчна само 1 суп. лъжица. Балсамовият оцет придава невероятен вкус на соевото сирене тофу, което мнозина не харесват. Роко предлага да си приготвим следния дресинг, с който да подправим този диетичен продукт или салатите си. Смесете 1/3 чашка балсамов оцет, портокалов сок, малко червено вино, 1,5 с.л. соев сос. 1 ч.л. мед и 3 с.л. зехтин. Кулинарът препоръчва да използваме като сгъстители в ястията черен боб или белтъци, като така ще намалим калоричността им.