Кралят на шансона: Всичко в живота ми се случи фантастично

Аз съм един от най-големите късметлии на Земята, казва 93-годишният Шарл Азнавур

Шарл Азнавур

Шарл Азнавур

Всичко в живота ми се случи фантастично! Работих много за това, разбира се. Но въпреки това съм един от най-големите късметлии на Земята, каза пред bTV 93-годишният "крал на шансона". 

Шанур Вахинаг Азнавурян се ражда в Париж през 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Родителите му са певци и водели малкия Шанур на всички свои участия. И така, може би предначертано, на 9 години синът им напуска училище и приема сценичното име Азнавур.

Той е в отлична форма не спира да работи. И избра България да бъде част от поредното му турне.

"Пътувал съм из целия свят. Приблизително всяка година съм в различна държава. Преди да дойдем тук, минахме 40 хил. километра. Не е зле, нали? Аз съм чудесен! На 9 бях млад актьор. Започнах като актьор, учих класически танци и не знам защо станах певец. Наистина не знам защо! Случи се от само себе си."

Години наред Азнавур пее по клубове и кръчми. До 1946 г., когато на една от масите срещу него сяда Едит Пиаф. Впечатлена от гласа му, тя го кани на турнето си във Франция и Съединените щати. И доскоро никому неизвестният Шарл Азнавур се превръща в текстописец, съквартирант и практически момче за всичко на Пиаф.

"Бяхме като брат и сестра. Нищо повече от това! Но това беше достатъчно, защото тя беше огромен артист. Беше изцяло на моя страна. Беше убедена, че някой ден ще бъдем нещо важно."

За 80-годишната си кариера Шарл Азнавур създава хиляди песни и няколко мюзикъла, има около 100 албума, от които е продал повече от 100 млн. копия. Играл е в десетки филми. През 1960 г. изиграва срамежливия пианист в класическия филм на Франсоа Трюфо „Застреляй пианиста“.

Днес "френският Франк Синатра" вярва, че най-важното нещо на този свят е любовта. И на нея посвещава цялото си творчество. Но нито една песен не е посветил на жена. "Написал съм хиляди песни! Мислите ли, че мога да ги посветя на хиляди жени?! Щеше да е малко повече…"
Азнавур има три брака и шест деца. С последната си съпруга – шведката Уле Торсел, е и до днес.

Със съпругата си са заедно от 51 години. "Тя никога не пътува с нас. Тя обича да си бъде вкъщи – с децата, кучето и приятелите си. Но се обажда всеки ден да пита как съм. Тя не обича да пътува. В началото на брака ни беше винаги с мен – из целия свят! А сега казва: „Не, била съм там вече.“

Това лято Шарл Азнавур получи може би най-сериозното признание за изключителната си кариера – стана първият френски изпълнител със звезда в Алеята на славата в Холивуд.

На въпрос има ли нещо, което пазите само за себе си", Азнавур отговори: Не мисля. Давам всичко. На семейството ми първо. На приятелите ми веднага след това. И на публиката на трето място. Ако не обичаш публиката си, тя също няма да те обича. Публиката по целия свят е моето семейство. За мен публиката няма флаг, няма и език."

"Работих, за да стана това, което съм. И не се старая да правя нещо по-различно. Имам само работата си! Съпругата ми казва, че работата ми е моята любовница. И е права! Всичко в живота ми се случи фантастично! Работих много за това, разбира се. Но въпреки това съм един от най-големите късметлии на Земята.