Сергей Лавров: Русия няма да разговаря с НАТО, защото я поучава за Украйна

Водим нормални разговори с европейските страни

Сергей Лавров

Сергей Лавров

"Москва ще участва на заседанията на съвета Русия - НАТО само на ниво военни, защото няма желание там "да слуша лекции" от САЩ по повод Украйна и други въпроси". Това заяви външният министър Сергей Лавров в интервю за финансирания от министерството на отбраната телевизионен канал "Звезда", цитиран от "Дневник". На тази платформа американците "започнаха да създават някаква мода" - да насрочват и използват срещите единствено за да критикуват руската политика и "да ни изнасят лекции", допълни той. "Обвиняват ни също, че сме провалили Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег."

Според Лавров страната му води нормални разговори с всяка европейска страна, но има проблеми в диалога с НАТО. "На подобни мероприятия повече няма да ходим", каза още той. Съветът Русия - НАТО беше учреден преди 9 години като наследник на Съвместния постоянен съвет между атлантическия съюз и Москва. Официалните отношения се основават на Основополагащия акт Русия - НАТО от 1997 г., определящ и платформата за консултации и сътрудничество в сферата на сигурността.

Преди седмица (на 15 април) външното министерство на Русия заяви, че напълно прекратява сътрудничеството с алианса и на военно, и на гражданско равнище. Тогава зам.-министър Александър Грушко каза: "НАТО отиде твърде далеч в конфронтацията с Русия и не виждаме кога и къде ще вземе връх здравият разум." Той допълни, че сегашната криза в отношенията била най-продължителната в историята.

Командващият обединените сили на НАТО в Европа Къртис Скапароти коментира неотдавна, че Западът не разбира Русия и контактите помежду им са по-лоши и от времената на студената война. Негов наследник е ген. Тод Уолтърс и сега Лавров препоръча "по-добре късно, отколкото никога, наследникът му все пак да възприеме този съвет".