Сензационно: Представиха в Рим най-ранната творба на Леонардо

На малка керамична плочка Да Винчи е нарисувал свой автопортрет, въплътен като архангел Гавраил

снимка: ТАСС

снимка: ТАСС

Керамичната плочка с образа на архангел Гавраил беше представена пред журналисти в Рим, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Малка квадратна плочка с профилното изображение на красив ангел се определя не само като най-ранната оцеляла творба на Леонардо да Винчи (1452-1519 г.), но и като негов автопортрет. Ако е истинска, плочката е оцеляла по чуден начин без прекъсване повече от 500 години, тъй като 18-годишният художник я е направил през 1471 година.

Според изследователя на творчеството на ренесансовия гений Ернесто Солари, който е изучавал плочката три години, на нея Леонардо е изобразил самия себе си в профил.

"Така той е искал да покаже, че от ученик е станал художник", каза Солари. Плочката дълго време се е съхранявала от потомците на аристократичното семейство Фениче ди Равело.

След щателно изучаване Ернесто Солари и графологът Ивана Роза Бонфантино са успели да разгадаят шифрован надпис с инициалите на Леонардо да Винчи, годината на раждането му - 1452 г., числото 72, което отпраща към архангел Гавраил и годината на създаване на творбата - 1471 г.

"Леонардо цял живот се е увличал по ребусите. Този се разшифрова: аз Леонардо (52), аз архангел Гавраил (72)", обясни професорът.

"Знаем за зрелия му период, но почти нищо не знаехме за творчеството на младия Леонардо, за това как е започнал той", каза Солари.

Той разказа, че като млад Леонардо е работел във фабриката на дядо си в Тоскана и е рисувал керамични плочки. Често техните мотиви били "винкус". От тази латинска дума всъщност идва името на родния град на Леонардо - Винчи. Така древните римляни наричат ​​върба, с чиито клони подвързвали лозята. Тези дървета растели в изобилие по поречието на река Винчи и се използвали и за тъкане на кошници. Преплитането на клоните е също ребус от букви и цифри, с които Леонардо кодира посланията си.

Тезата на Солари се подкрепя и от факта, че изображението на архангела е направено с помощта на специална машина, измислена от Леонардо. Чертежите й се пазят в Уиндзор.

Копие на машината, чието предназначение дълго време е било трудно за разгадаване, заедно с копието на плочката с архангела ще бъдат изложени в Музея на изобретенията на Леонардо да Винчи в Рим.

Солари се затрудни да назове цената на творбата, която все още е в частни ръце. Но по думите му тя е безценна.

"Това е първата рисунка на Леонардо, Тя е безценна", отсече професорът.