Седем ключови емоции, за които всеки орган от тялото плаща цена

Най-опасна е радостта

Според традиционната китайска медицина, която се прилага повече от 5000 години, има седем ключови емоции – радост, гняв, безпокойство, тъга, размишление, страх и шок.

Има пет основни органични системи, а всяка от тях е свързана с определени емоции. Черния дроб и жлъчния мехур са свързани с гняв, сърцето и тънките черва с радостта, далакът и стомахът с прекомерното мислене и опасенията, белите дробове и дебелото черво с тъгата, а бъбреците със страха.

Интензивните емоции влияят върху здравето на органите. Гневът нарушава здравето на черния дроб, увеличава енергията в него, а когато ситуацията стане твърде стресираща, излишната енергия от гнева прелива от черния дроб и като цунами се втурва към главата. В резултат може да се появи високо кръвно налягане, а в екстремни случаи и инсулт.

Най-опасна от седемте основни емоции е радостта. Според древната китайска наука, прекомерната радост отнема от енергията на сърцето, то става прекалено спокойно и спира да работи с пълен капацитет. Въпреки че ни правят щастливи, радостните събития могат да бъдат опасни за здравето. Когато сме много развълнувани, пак от радост, сърцето започва бързо да бие. В резултат на това може да се появи тревожност, безсъние, дори и висока температура.

Когато ни налегнат безпокойство и тъга, белите дробове плащат цената. Тъгата изразходва енергията на белите дробове, което причинява подуване и болки в корема. 

Прекомерните грижи вредят на стомаха, а стресът отслабва сърцето и мозъка. А ако сте склонни към прекалено анализиране, имайте предвид, че в дълбините на черните мисли силно изразходва енергията на далака и вреди на здравето. Страхът и шокът изгарят енергията на бъбреците, така че с това се намалява тяхната ефективност.

Тревожността е емоция на преувеличена загриженост, която може да повлияе на здравето на белите дробове и дебелото черво. Човек, който дълго време пази тази емоция в себе си, повече не може да използва енергията. Последиците могат да бъдат кратко задъхване и улцерозен колит, т.е. възпаление на дебелото черво.

Както казахме, прекомерното анализиране на нещата вреди на далака, а това води до умора, летаргия и намаляване на концентрацията. Прекомоерното мислене може да направи спазъм в храносмилателната система, а стомаха - пълен с газове, което води до чувство на подуване на корема.

Имахте ден наситен с напрежение, а когато сте се прибрали у дома не сте могли да обядвате? Според китайската медицина, виновник за загубата на апетит са емоциите, които са извършили на далака и стомаха. Именно затова лекарите съветват трудни теми, особено тези, свързани с финанси, никога да не поставяте на дневен ред преди хранене или след него.

Емоциите на шок и паника често се появяват, когато се случи нещо съвсем неочаквано. Шокът засяга сърцето, а ако това чувство стане хронично, може да засегне и бъбреците, пише mall359.com.