„Сеат“ представи в Барселона 5G концептуален електромобил

Колата получава данни от термални камери по кръстовища кога приближават пешеходци или велосипедисти

Испанската компания „Сеат“ показа на мобилния конгрес в Барселона концептуален електромобил, който използва мобилна мрежа от пето поколение 5G. Прототипът „Минимо“ обединява в себе си сигурността на лека кола и компактността на мотоциклет.

Лука ди Мео – изпълнителен директор на „Сеат“: „Това е 100% електрическа концептуална кола с интелигентна система със смяна на батерията. 4 модула, които се вадят за няколко минути, така че автомобилът не зависи от инфраструктурата. Батерията осигурява 100-километров пробег.“
 
Четириколесното превозно средство е проектирано за предизвикателствата на шофирането в града, регулациите на вредните емисии, задръстванията и проблема с липсата на достатъчно паркоместа. „Минимо“ е дълга едва 2.5 метра и широка 1.24 метра, а когато паркира заема едва 3.1 квадратни метра. Използва сменяема батерия, която се зарежда с електричество за няколко минути. Автомобилът, в който има място за двама души, е хиперсвързан и разчита на 5G технология, която осигурява дигитален достъп, който заменя стандартния контактен ключ.

Чрез свързаното устройство „Минимо“ ще знае дали шофьорът е на възраст между 16 и 18 години, за да ограничи максималната скорост от 90 на 45 км/ч.
 
„Сеат“ в съюз с „Телефоника“ демонстрира по улиците на Барселона 5G свързан автономен автомобил, който изцяло преформулира понятието „безопасност“ на движението. Колата например получава данни от термални камери, монтирани на светофарите по кръстовища, и разбира кога приближават пешеходци или велосипедисти. Освен това тя може да се превърне в „стълб“ на технологията „интернет на нещата“, при която различни обекти са свързани чрез чипове, които могат да комуникират помежду си.