СДС иска коалиция с "Демократична България", но поставя условия

"Сините" очакват отговор на поканата си до седмица

Румен Христов

Румен Христов

Националният съвет на СДС даде мандат на председателя Румен Христов и на партийното ръководство да продължат преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“ за евроизборите. Решението на "сините" идва след писмо на Жосеф Дол, в което лидерът на ЕНП призова формациите от европейската партия да се обединят за вота през май. От СДС поставят условия за сключване на коалиция с "Демократична България". 

Десните искат обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел. Сред условията им е приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

В декларацията на СДС се казва още, че ще работят с останалите десни партии за противопоставяне на идеята за Европа на различни скорости и работа против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под  заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

Десните настояват избраният/те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него. В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е: КП „Демократична  България – СДС“

В "Раковски 134 държат и подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде  между  първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г. "До 30 март областните организации на СДС да излъчат кандидати за евродепутати и да сформират предизборните си щабове. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч", пише още в решението на "сините". ДСБ не прие идеята на Жозеф Дол за широка дясна коалиция за евровота.