Сбогом, акне!

Опитайте с чесън и маска от аспирин

Когато се появи пъпка на лицето, често се опитваме да я премахнем, изстисквайки я. Това нерядко е причина за появата на повече неприятни пъпки, които скриват красотата на кожата ни.
Същото е и с акнето. Щом веднъж се появи, за нас е трудно да се справим с него. Но има няколко домашни трика, които ще ви помогнат да възвърнете красотата и здравето на вашата кожа.

Освен познатите маска с домати и картофен сок, вижте какво е добре да прилагате на лицето (деколтето, гърба) за елиминиране на пъпките.

Кубчета лед

Кубчетата лед са един от най-ефективните методи за разкрасяване, който помага и при акне. Сварете си отвара от магданоз (това е една от най-добрите билки за акне), лайка или розмарин и я замразете във фризера.

Сутрин или вечер на почистена кожа обтрийте с кубче лед цялото лице, като наблегнете върху проблемните зони. Съветваме ви предварително да сложите кубчето в тензух или тънка памучна кърпа.
Прекият допир на студа с кожата може да бъде причина за образуването на капиляри. Трикът лед видимо ще намали възпалението, зачервяването и подуването на пъпките, които ще минат и значително по-бързо. Кожата ви ще заблести, а порите ще се свият.

Маска с мед и канела

Вероятно ще се изненадате от тази приятна комбинация, но двете съставки наистина помагат за намаляване на акнето. Ще ви трябват една-две супени лъжици мед и една чаена лъжичка канела. Разбъркайте добре и поставете маската на почистена кожа за 10 минути. След това може да изплакнете с вода.

Чесън

Тази ароматна подправка също може да бъде ваш верен съюзник в борбата с акнето. Чесънът има антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства, които могат да помогнат за елиминирането на бактериите, които причиняват акне.

Вземете една скилидка чесън, разрежете я наполовина и леко натрийте върху пъпките. Това ще ги изсуши, но може да направи и кожата ви по-суха. Затова се постарайте да я хидратирате добре с подходящи кремове или с помощта на розова вода.

Белтък

Яйчените белтъци често се използват за направа на домашни грижи за лице и коса. Те отнемат излишния себум от кожата, свиват порите, тонизират и премахват мъртвите кожни клетки. Достатъчно е да смесите един белтък с няколко капки лимонов сок и да го поставите като маска на лицето си. След като изсъхне, може да изплакнете с вода.

Аспирин

Ако все още не сте се убедили в неговото лечебно действие, направете си маска от аспирин и вода. Стрийте няколко таблетки и добавете вода до получаването на паста. Поставете я върху пъпките и щом изсъхне, може да изплакнете с вода. Разбира се, към него може да добавите и малко мед.