Сблъсъци между палестинци и израелски военни в Хеброн

Днес лидерът на политическото крило на движението „Хамас" Исмаил Хания отправи призиви за нова арабска интифада и часове по0късно се стигна и до инцидента

Очаквано напрежението се покачи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да признае Йерусалим за столица на Израел, и резултатът не закъсня. В центъра на град Хеброн, разположен на Западния бряг на река Йордан, избухнаха сблъсъци между палестинци и израелски военнослужещи, съобщава телевизионният канал Sky News Arabia.

Днес лидерът на политическото крило на движението „Хамас" Исмаил Хания отправи призиви за нова арабска интифада и часове по0късно се стигна и до инцидента в Хеброн.

От палестинска страна в сблъсъците участвали предимно младежи. За да бъдат отблъснати израелските военни използвали сълзотворен газ и са стреляли с гумени куршуми. В резултат около 15 души са ранени.

Още в сряда вечер, след ключовата реч на Тръмп, която предизвика остра международна реакция, в редица градове в Палестинската автономия, включително и в столицата Рамала, бяха организирани спонтанни демонстрации.