„Съветската власт“ и рокерите на Путин шестват по главите ни

Има си български служби, които би трябвало да следят за тези неща. Или няма такива?

Отрядите на Путин

Отрядите на Путин

Светослав Пинтев 

Съветската власт и рокерите на Путин шестват по главите ни.  В това за пореден път се уверих по време на отпуската си. 
Вървя си аз из българския курорт Созопол, в който звучи основно руска реч, и

какво да видя

 На един дувар виси огромна стара карта, на която пише, разбира се, на руски:  „Великата Октомврийска социалистическа революция и триумфалното шествие на съветската власт“. В горния и край кротко беседват другарите Ленин и Сталин, а очите им топли, човешки, както беше прието да ги определят някога. Разгледайте картата на снимката… 

karta_sssr.jpg

 Истинска идилия, но по-подходяща за някой съветски курорт в началото на 50-те години на миналия век. 
Картата била окачена от служителите в близкия антикварен магазин,  както разбрах, но далеч не в рамките на неговата търговска площ.  Замислям се дали, ако аз сложа да виси някаква карта с надпис, каквато и да е тя, няма тутакси да долетят от полицията, от общината,  да я смъкнат , че и да ме глобят солено. Може и да се пробвам тези дни, но е съвсем сигурно, че няма да ми се размине. 
Или да вееш нещо от този род, в най-добрите традиции на съветската пропагандно-плакатна стилистика,  е задължително условие , за да ти издадат разрешително за търговия в Града на Аполон и спасението.  Иначе защо ще се веят руски знамена, но с петолъчка на тях, ще се продават сувенири със символи на сталинизма и хитлеризма, които са забранени. Така е и в София, апропо. 
Сещам се също за едни руснаци-курортисти, които срещнах тези дни. Преди да  си заминат споделиха, че може  да не се върнат скоро у нас, колкото и да им харесва,  защото очакват Путин съвсем скоро да затвори границите. А също, че при тях сякаш отново са се върнали времената на сталинизма, че атмосферата е тежка и мрачна, каквато е била тогава.

Побиха ме тръпки на ужас

  Та някой сякаш се бори  и у нас да се върнат онези времена  - бавно, целенасочено, методично. И не среща особено противодействие.
 Не вярвам въпросните руснаци  да са се зарадвали на тази карта. Нито някой нормален човек.
Сетих се, между другото, за това, че  в Германия  преди няколко години конфискуваха десетки чашки за кафе с лика на Адолф Хитлер,  появили се по летищата в най-многолюдната германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия. Според изявлението на германските власти тогава, тези „артефакти“ са дошли от България, където се продават по плажовете на Черноморието.  Тогава официално предупредиха летовниците, пренасящи такива чашки, че нарушават германските закони, които забраняват всякакви нацистки символи. И осъдиха неколцина от собствениците им„
Ала България е гостоприемна страна, готова е да угоди и на хитлеристите, и на сталинистите, не, че между тях има съществена разлика. Тях тук никой няма с пръст да ги пипне, дори да бият и грабят.
Та това е страната, в която преди три-четири месеца за осми пореден път Районният съд на Бургас не успя да издаде с присъда по делото за побоя, станал по време на шествието на псевдо- рокерите, известни като „Нощните вълци на Путин” през 2016 година. Тогава бяха смазани от бой мирни протестиращи срещу  т.нар. рокери. И всички знаят кои са побойниците. У нас бият и осъждат основно мирно протестиращите срещу насилието. 
Причината за поредното отлагане на делото беше, че  основни свидетели на инцидента не могат да бъдат призовани в съдебната зала, не си спомням защо точно. Сигурно е имало много основателна причина. Обвиняеми в хулиганство и нанасяне на средни телесни повреди са трима души от паравоенния „воински съюз“, кощунствено, наречен „Васил Левски”. Вместо само да се снимат с „Нощните вълци”, според обвинението те влезли в конфликт с протестиращи срещу руските рокери.  В съдебна зала обаче свидетели заявили, че именно обвиняемите са ги защитили от украински и български противници на „Нощните вълци”. И на никого не хрумна да ги подведе под отговорност за лъжесвидетелстване. България…

А измислените рокери наскоро пак ни навестиха

Колона от мотористи от клуба "Нощните вълци" пристигна в България на 4-ти юли и да си замина на 7-и.  Този път путинските пратеници на две колела  минаха „по терлици“. Походът на групата стартира в Москва и трябва да мине през всички страни от Източна Европа. 
Очевидно, за да ни напомнят, че не сме се измъкнали от лапите им. 
Мотомаршът  им с чаровното име "Славянски свят" тази година се провежда от 20 юни до 14 юли. Всъщност „Нощните вълци“ не са си заминали. Тук е българската им секция, която на 14, 15 и 16 юли организира Събор в Хисърлъка край Кюстендил, рекламиран с плакати, на които железен вълк пръска пламъци.

rokeri_valci.jpg

Дали не очакват нова агресия на Путин след Световното  първенство по футбол в Русия и не се канят да се развихрят тогава.   Има си български служби, които би трябвало да следят за тези неща. Или няма такива? 
Това е положението. Съветската власт и рокерите на Путин шестват по главите ни. Шестват с подковани ботуши и скачат трупешката, не за друго, а защото ги търпим да го правят.