Съветът на "Обединените патриоти" се събира, за да обсъди купуването на Ф-16

Срещата на тримата лидери ще бъде следващия вторник

Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов

Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов

Съветът на коалиция "Обединени патриоти" се очаква да се събере следващия вторник, за да обсъди предложението на Министерския съвет страната ни да преговаря със САЩ за купуването на осем изтребителя F-16. Същият ден проекторешението ще бъде обсъждано на закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана. Очаква се цената да надвиши първоначално планираните разходи от 1.8 млрд. лв.


Тази седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че е нужен нов конкурс за купуване на бойни самолети. Очаква се и депутатите от "Атака" да не подкрепят предложението за преговори за изтребители от САЩ при гласуването му в пленарната зала. Днес вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че е говорил със Симеонов за изтребителите и му е обяснил, че нов конкурс би забавил модернизацията на армията с още 2 години, с което той не е съгласен. Симеонов е поискал разяснения за бойните самолети, които Каракачанов му дал. Попитан дали е успял да го убеди, той каза, че не е пастор да го убеждава. Военният министър каза още, че в четвъртък се е срещал с лидера на АБВ Румен Петков, за да му обясни за изтребителите и да го помоли да спре да говори за неща, които не разбира.


Заседанието ще е първата сбирка на съвета на т.нар. малка коалиция за тази година. В последните месеци напрежението във формацията се увеличаваше по различни теми, а Волен Сидеров неведнъж искаше оставките и на Валери Симеонов, и на Красимир Каракачанов като вицепремиери. Засега се правят опити партията му "Атака" да се яви на евровота с формация на сегашния евродепутат Николай Бареков. По неофициална информация в "Обединени патриоти" не успели да се разберат кой да е водач на листата, тъй като желание за това имали и Сидеров, и сегашният евродепутат Ангел Джамбазки.