Саудитски принц е купил картината на Леонардо "Спасителят на света"

Очаква се творбата да украси филиала на Лувъра в Абу Даби

Снимка: Wikipedia

Снимка: Wikipedia

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“ (Salvator Mundi) е била закупена от саудитския принц Бадcр бед Абдула бен Мохамед ал Сауд, съобщи вестник „Ню Йорк таймс“ като се позовава на получени в редакцията документи, предаде БГНЕС.

Уникалното платно беше купено през ноември на търг в Кристис'с, Ню Йорк , за рекордните 450 млн. долара, но името на купувача не беше съобщено. Според „Ню Йорк таймс“ представители на принца не са присъствали в аукционната къща в деня на продажбата. От Кристи'с не коментираха самоличността на купувача на „Спасителя на света“, а самият принц не отговорил на въпрос от вестника.

Картината с размери 64,5 см. на 44,7 см. дълго време беше смятана за изчезнала. На нея е изобразен Христос в небесносиня дреха, благославящ с дясната си ръка и държащ прозрачно кълбо в лявата. Преди търга произведението беше оценено на около 100 млн. долара, а на аукциона проведен на 15 ноември беше продадено за 400 млн. долара. След начисленията за аукционната къща окончателната стойност на „Спасителят на света“ достигна 450 млн. долара.

Очаква се картината да украси филиала на Лувъра в Абу Даби. По-рано „Ню Йорк таймс“ съобщи, че творбата е била продадена от доверителния фонд на руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който я купил през 2013 г. за 127,5 млн. долара от швейцарски търговец на картини.