САЩ, Канада и ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия

Страните няма да позволят непрекъснатата агресия на Кремъл срещу Украйна да остане незабелязана

САЩ, Канада и Европейският съюз наложиха финансови санкции на повече от дузина служители и компании, обвинени в подкрепа на окупацията на Русия в Югоизточна Украйна, пише електронното издание на американския вестник The Hill. Министерството на финансите съобщи, че е включило в санкционния списък шестима руски граждани и осем компании, за които се твърди, че са координирали и предоставили материална подкрепа за анексирането от Кремъл на Кримския полуостров. Санкциите на САЩ са съчетани с подобни, наложени от Канада и ЕС, според Министерството на финансите.

„Съединените щати и нашите трансатлантически партньори няма да позволят непрекъснатата агресия на Русия срещу Украйна да остане незабелязана“, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин в изявление. Мнучин каза, че "съвместната инициатива" с Канада и ЕС "засилва общия ни ангажимент да налагаме целенасочени и значими санкции в отговор на опитите на Кремъл да пренебрегне международните норми и да подкопае суверенитета и териториалната цялост на Украйна."
Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите (OFAC) наложи санкции по три изпълнителни заповеди, насочени срещу анексирането на Кримския полуостров към Русия и други дестабилизиращи военни усилия.
Сега достъпът до финансовата система на САЩ и до активи, базирани в САЩ на санкционираните субекти е забранен.
Лицата и компаниите, които извършват финансови транзакции с въпросните лица и фирми, могат също да бъдат санкционирани от САЩ.
OFAC санкционира четирима руски служители, участвали в акцията през ноември 2018 г. срещу три украински кораба в Керченския проток, който разделя Кримския полуостров от Русия.

Отделът твърди, че Геннадий Медведев, заместник-директор на Федералната гранична охрана на Русия, и Сергей Станкевич, ръководител на Руската федерална гранична дирекция, "пряко са контролирали и организирали нападението срещу украинските кораби и техния екипаж." Министерството на финансите също така обвини Андрей Шеин, заместник на Станкевич, за участието в операцията, която доведе до продължаващото задържане на 24 украински членове на екипажа. Руслан Ромашкин, висш руски военен служител, отговарящ за Крим, също стана обект на санкции. OFAC санкционира и шест руски фирми за отбрана, строителна компания и нефтена и газова компания, които работят с руските военни или подкрепят операциите на Русия в Крим.