Със Съборна света Литургия отбелязват юбилея на митрополит Николай Пловдивски

Със Съборна света Литургия ще бъде отбелязан 50-годишният юбилей на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, предаде  Агенция "Фокус".

На своя 50-и рожден ден митрополит Николай ще служи в епархийския манастир „Св. св. Кирик и Юлита" в квартал „Горни Воден". Юбилярът ще бъде почетен от Светейшия Български патриарх Неофит, архиереи от Светия Синод на Българската православна църква, гости от страната и чужбина.
Митрополит Николай е роден на 19 юли 1969 г. в София. Завършва Софийската духовна семинария и Духовната академия в столицата. През 1990 г. е подстриган за монах във Враца от Врачанския митрополит Калиник. През 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Известно време служи като ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. На 29 юни 1993 г. е възведен в архимандритско достойнство и става протосингел на Софийската Света митрополия. През 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и изпълнява функциите на викарий на Софийския митрополит Светейшия Български патриарх Максим. През 2007 г. година Знеполският епископ Николай е избран за Пловдивски митрополит с убедителна преднина, както при епархийския избор в град Пловдив, така и от членовете на Светия Синод на Българската православна църква.