Сърбящият скалп може да ни побърка

Лекувайте се, за да не се получат болезнени рани по главата - среда за болестотворни микроорганизми

Сърбящият скалп може да побърка всеки, страдащ от този проблем. Сърбежът по главата е доста срещан и неприятен. Той може да бъде причинен от различни заболявания. Ето едни от най-вероятните причинители на сърбеж по главата.

Екземите

Екземата е хронично заболяване на кожата, която се характеризира с много сухи петна по главата. Състоянието обикновено се предизвиква от места, които имат ниска влажност на въздуха, като през зимата - това кара кожата да стане прекалено суха. Симптомите са зачервяване на кожата на главата, сърбеж, лющеща се и напукана кожа.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е хронично състояние на кожата, при което тя е изключително чувствителна към много вещества. Атопичният дерматит е белязан от сърбеж , възпаление, зачервяване и малки мехури по кожата. Той се получава, когато кожата е по-чувствителна към определени вещества от нормалното. Атопичният дерматит се свързва с алергии и може да включва и абнормен отговор на имунната система към вещества в околната среда. Атопичният дерматит също се нарича атопична екзема и е един от многото видове екзема и форма на дерматит. Симптомите са петна по кожата, които може да изглеждат като малки пъпки или мехури и обриви, които идват и си отиват, и може да изчезнат напълно и съвсем спонтанно. Симптомите на атопиченият дерматит включват също и сърбеж на засегнатия участък. Той обикновено не е сериозно състояние, но сърбежът и чесането може да доведат до увеличаване на възпалението, отворени разкъсвания по кожата, както и до вторична бактериална инфекция или гъбична инфекция на кожата и тъканите.

Контактен дерматит

Той е често срещано състояние на кожата, което е съпроводено със сърбеж. Контактният дерматит се проявява, когато кожата е чувствителна към директен контакт със специфични вещества. Веществата, които често предизвикват контактен дерматит, включват някои лекарства и аромати, каучук, оцветители и консерванти, използвани в някои продукти.

Други причинители на сърбеж по главата са: инфекции, обструктивна жлъчна болест, хронична бъбречна недостатъчност, лекарства, невродермит, диабет, себореен дерматит, уртикария, варицела, морбили, слънчеви изгаряния, алергични реакции и други.

Сухата и раздразнена кожа на главата може да бъде предпоставка за развитие на пърхот или дерматит.

Лечението на сърбежа е от ключово значение, за да не се получат болезнени рани по скалпа, които да създадат среда за навлизане на болестотворни микроорганизми.

Много шампоани съдържат съставки, дразнещи скалпа и увеличаващи сърбежа. Ако се появи подобен проблем, трябва незабавно да преустановите употребата на настоящия си шампоан и да започнете лечение с някои щадящи и изключително полезни природни съставки.

Лимонов сок

Поради своите антисептични свойства, лимоновият сок може да облекчи сърбежа и усещането за опънатост на кожата на главата. Просто излейте чаша прясно изцеден лимонов сок върху измита влажна коса и изчакайте няколко минути да подейства. След това изплакнете.

Сода бикарбонат

Содата може да се използва и като средство за облекчаване на сърбежа, не само за почистване на домакинството! Тя е прекрасен помощник в много отношения.
Содата помага да се балансира pH-то на кожата на главата, а така се освобождавате от досадния сърбеж и зачервяванията от чесането.
Направете паста от сода за хляб и няколко лъжици вода. Разбъркайте, докато сместа заприлича на гъста каша. Нанесете върху измита коса. Изчакайте да подейства 15 минути и измийте.

Кокосово масло

Кокосовото масло е друго ефикасно средство за хидратиране на сухата кожа на главата. Облекчаването на сърбежа е следствие от балансирането на водния състав на кожата. Това масло е изключително полезно и може да се използва като маска 2-3 пъти в седмицата.
Мажете го след измиване вместо балсам, изчакайте 2-3 минути и изплакнете. Освен полезните му свойства, кокосовото масло ще придаде прекрасен аромат на косата ви.

Ябълков оцет

Той работи по подобен на лимоновия сок начин. Просто изсипете една чаша ябълков оцет върху косата си и след като подейства го изплакнете. Оцетът има антиалергични свойства и намалява симптомите на силен сърбеж.

az-jenata.bg