МВнР: Съпругата и дете на български гражданин сред жертвите на катастрофата в Турция

Генералните консулства на България в Одрин и в Истанбул извършват допълнителни проверки

Съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, са загинали при вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг. Това станало ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите, съобщиха от Министерството на външните работи.

Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година, но е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.

За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова до този момент те посочвали в отговор на официалните запитвания от българска страна, че няма наши сънародници сред жертвите.

Генералните консулства на България в Одрин и в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.