Сънят предпазва от грип

Имунната система се регенерира при седем до девет часа сън, а при децата до 13 години - за 11 часа

Сънят предпазва от грип, защото регенерира имунната система, съобщи в. "Дейли мейл". Този грипен сезон е много тежък в САЩ, където върлува щамът H3N2. Ефективността на ваксината срещу него е само 34 процента. 

Здравните власти призовават хората да мият ръцете си и да избягват близките контакти, защото някой може да е заразен, без да проявява симптоми. По-доброто решение е човек да се наспи, защото така "батериите се презареждат", каза Крис Брантнър, специалист по съня.

Имунната система се регенерира при седем до девет часа сън, а при децата до 13 години - за 11 часа. По време на дълбокия сън, който започва 35 до 45 минути след заспиването, тялото регенерира определен вид Т-клетки, които отговарят за разнородни имунни реакции, включително и разпознаване и убиване на заразените с вируси клетки. Имунната система освобождава също цитокини - протеини, които трябва да се увеличат, когато има възпаление или зараза. При недостатъчен сън производството им намалява и имунната система отслабва. 

"Ако цял ден сте изложени на вируси и тялото не се възстанови, много по-вероятно е да се разболеете" - обясни Брантнър. Предишно изследване установи, че недостигът на сън се отразява на имунната система по същия начин като стреса, който я отслабва и хората се разболяват физически. 

Сънят е важен и за ефективността на ваксината срещу грип. При недоспалите хора се развиват само част от грипните антитела. За болните също е важно да си отспят, за да се справи организмът по-добре с инфекцията.