Българите от чужбина ще влизат с тест по български език в университета

Това предвиждат промените, приети в Наредбата за държавни изисквания за прием на студенти във ВУЗ от правителството

Кабинетът прие промени в Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища. Целта е да се актуализират направените промени в Закона за висшето образование и други нормативни актове.

Освен процедурите и сроковете в кампаниите за кандидат-студенти, е оптимизиран и приемът за български и чуждестранни студенти. Създадена е възможност чуждестранни граждани от български произход да кандидатстват за обучение във висшите ни училища, като докажат знанията си по български език чрез полагане на тест. Той трябва да бъде одитиран от европейската езикова организация – партньор на Съвета на Европа. Когато в дипломата за средно образование няма оценка по български език и литература, по решение на академичния съвет на съответното висше училище и за отделни специалности оценката от теста, с минимално ниво на владеене на езика В2, може да я замени при пресмятането на състезателния бал.

Дава се също така възможност, когато в дипломата за средно образование на кандидат-студента няма оценка по учебен предмет, участваща в балообразуването, кандидатът да валидира компетентности в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование при условията на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците.