10 изследвания и прегледи, задължителни поне веднъж на 2 години

Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи

10 изследвания и прегледи, задължителни поне веднъж на 2 години

Профилактиката винаги е била най-добрият начин да останем здрави и да се излекуваме по-успешно!

Когато сме млади и в добра кондиция, профилактичните прегледи и медицинските изследвания са последната ни грижа. Не искаме да мислим за потенциалните рискове, свързани със здравето ни, когато имаме целия живот пред себе си, тичаме три пъти седмично и се стараем да живеем здравословно. Ако навиците ни пък не са дотам добри, още по-малко искаме да мислим за възможните болести.

Независимо от всичко това обаче, има някои изследвания, които е добре да си правим веднъж на две години, без значение от възрастта, пола или здравословното ни състояние. Най-сериозните заболявания трябва да бъдат открити в началния им етап, за да бъдат лекувани правилно. Затова най-добре е да не отлагаме посещението при лекаря само защото в момента се чувстваме отлично.

2/3 от българите не си правят годишен профилактичен преглед. Само 1/3 от пациентите минават на профилактични прегледи и това е устойчива тенденция, въпреки че и сега има глоба и тя е от 50 до 100 лева при първо неявяване и от 100 до 200 при второ пропускане на прегледа. Има идея да се въведат нови санкции за пропускането на профилактични прегледи.

"Повечето казват, че не ходят на профилактичен преглед, защото работодателят организира такива във фирмата. Не знам досега да има глобени. Хората трябва много добре да бъдат информирани какво се предлага в тези прегледи", заяви в ефира на бТВ Боряна Ботева, която е зам.-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.

По думите й пациентите не знаят какво им се полага и трябва да се информират по-добре. „Хората не вярват, че тези прегледи са достатъчни. Новите санкции няма да имат дисциплиниращ ефект“ според нея.

„Здравната култура на хората е много ниска и за това трябва да се мисли още от училище. Промените няма да са в плюс за пациентите особено за хронично болните“, посочи още Ботева.

На какви профилактични прегледи маме право?

Всеки здравноосигурен човек има право на един профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия лекар, който е длъжен да постави на общодостъпно място в лечебното заведение информация относно вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания, на които подлежат здравноосигурените лица, според възрастта си.

Профилактичният преглед на здравноосигурените лица над 18 години включва: анамнеза и пълен обективен статус, лабораторни изследвания на кръв и урина, попълване на анкетна карта, формиране на рискови групи и др. Въведен е и PSA тест за рак на простата при мъжете над 50 години и преглед на мамограф за рак на гърдата при жените над 50 години. 

Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар и ЕКГ, мамография и PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

Рискови фактори, при наличието на които се назначава изследване на кръвна захар на гладно, са хипертония; дислипидемия; затлъстяване; фамилна анамнеза за захарен диабет – роднини по първа линия със захарен диабет (родители, братя и сестри); анамнеза за диабет по време на бременност или раждане на едър плод (над 4 кг); анамнеза за овариална поликистоза.

При профилактиката, според възрастта на пациентите, личният лекар назначава и изследване на холестерол, триглицериди и HDL-холестерол, с оглед определяне на риска от сърдечносъдови заболявания. При наличие на определени рискови фактори се назначава и изследване на кръвна захар на гладно. Изследванията се извършват в сертифицирани медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК.

При съмнение за риск от диабет, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания, личният лекар може да назначава и консултации с лекар по профила на заболяването. При проследяване на възникнало заболяване, съмнения за рак на гърдата или на простатата, както и при усложнения от диабет, личният лекар има право да назначава високоспециализирани изследвания: мамография на млечна жлеза; PSA при мъжете за рак простатата; изследване на хормони на щитовидната жлеза; изследване за микроалбуминурия за проследяване на диабет. През тази година, ако не направят профилактичния си преглед, пациентите ще загубят здравноосигурителните си права за един месец през следващата. Освен това могат да бъдат глобени от 50 до 100 лв., при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. Правомощия да налагат тези санкции имат Регионалните здравни инспекции – поделения на Министерството на здравеопазването.

А ето и 10 изследвания и прегледи, задължителни поне веднъж на 2 години.

1. Кръвно налягане

Кръвното налягане е един от най-важните здравни параметри, които трябва да проверяваме на всеки две години. Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечна недостатъчност, удар, бъбречна недостатъчност, атеросклероза и други подобни артериални или аортни състояние като аортни аневризми.

Има и много утежняващи фактори, които могат да предизвикат или влошат високото кръвно налягане. Семейната история на състоянието, високите нива на стреса, затлъстяването и високата консумация на алкохол са сред тях и, ако „сме се отпуснали” за няколко години, това може значително да увеличи риска ни от високо кръвно - хипертония. Ако сме изложени на някой от рисковите фактори или имаме кръвно налягане 120/80 или по-високо, трябва да си правим това изследване поне веднъж годишно.

2. Холестерол

Холестеролът е един от най-масовите убийци на модерната епоха. Макар че е необходима част от диетата ни и липопротеините с висока плътност, или т.нар. HDL холестерол, са полезни за сърцето, повечето от холестерола е LDL – липопротеини с ниска плътност, който се натрупва по стените на артериите, стеснява ги и причинява атеросклероза.

Важно е да проверяваме нивата на холестерола си поне веднъж на две години – още докато сме млади, за да избегнем риска. Лекарят ще ни препоръча какво да правим, ако нещо с резултатите не е наред.

3. Диабет

Диабетът е нарастваща като лавина заплаха, особено тип 2 диабет, който се свързва със затлъстяването и навиците за консумиране най-вече на нездравословни храни. Изследванията на кръвната захар са и бързи, и лесни – вече има и съвсем достъпни като цена глюкомери - уреди за самостоятелно измерване на този параметър. Хората, които не са изложени на директен риск, все пак трябва да си правят това изследване поне веднъж на две години, най-често като част от пълната кръвна картина.

4. Очен преглед

Макар че не е обичайно да започнем да развиваме сериозни очни проблеми като глаукома на ранна възраст, все пак е доста важно да ходим на преглед поне веднъж на две години. Ако вече носим очила, е възможно зрението ни да се е влошило, което да налага предписание за стъкла с нови диоптри.

Ако не носим очила, но работим много с компютър, може би също ще имаме нужда от подобно предписание. Най-малкото при един профилактичен преглед лекаря ще ни каже какво да предприемем, за да се предпазим от развитие на очни проблеми.

5. Стоматологичен преглед

Макар че не е необходимо да ходим на преглед при зъболекар всяка година, е добре да правим профилактичен преглед поне веднъж на две години, дори да няма нищо, което ни притеснява в момента и дори да спазваме безупречна орална хигиена.

Кариесите обикновено се развиват бавно и в продължение на дълго време, но, ако ги хванем в съвсем начален стадий, може би няма да се нуждаем от скъпи и болезнени интервенции за лечението по-късно. Освен това неща като бактериалната плака и по-напредналата й форма – зъбния камък, могат да се формират на места, които не се виждат лесно и които не можем да достигнем както трябва с четката за зъби или конеца. Плаката може да доведе до развитие на гингивит и по-сериозни проблеми, затова е препоръчително да се заемем с отстраняването й навреме.

Почистване на зъбите и преглед веднъж годишно могат да ни спестят много проблеми, а и средства на по-късен етап. Прегледът на всеки две години е задължителен.

6. Имунизации

Макар че много лекари не подчертават важността на имунизациите, особено на сезонните, има няколко ваксини, които винаги трябва да си правим, и още няколко, които са препоръчителни (според официалните статистики).

Имунизациите против тетанус са абсолютно жизнено важни и важат около 10 години преди да се наложи да бъдат повторени.

При жените ваксините против HPV вируса се определят като ефективни за превенцията на опасни състояния, които в противен случай могат да доведат до сериозни негативни последици за здравето.

Можем, по желание, да обмислим и възможността да си правим противогрипна ваксина – тя важи за един сезон.

Въпреки че много хора са против част от сезонните ваксини, напоследък лекарите все по-често препоръчват да се имунизираме срещу грип. Изборът е наш, но понякога без съответната ваксина да подлагаме организма си на ненужен стрес и опасност.

7. Дерматологичен преглед

Меланомата е една от водещите причини за смърт от рак, като тенденцията е особено тревожна при младите жени. Затова трябва да ходим на обстоен кожен преглед при дерматолог поне веднъж на всеки две години.

Докато прегледи като този за рак на гърдата можем да си правим и сами у дома, ракът на кожата е труден за откриване и потенциалните проблемни зони трябва да се изследват от специалист-дерматолог. Особено ако редовно използваме солариум, прекарваме много време на слънце или имаме семейна история на рак на кожата, трябва да ходим на преглед поне веднъж годишно.

8. Изследвания за сексуално предавани болести

Ако сме сексуално активни, особено ако сме имали над трима сексуални партньора през последните две години, трябва да си направим пълни изследвания за сексуално предавани заболявания. Тъй като сексуалното здраве се счита за въпрос от изключителна важност от здравните органи, можем да си направим такива изследвания анонимно и безплатно (или съвсем евтино).
Няма значение колко внимаваме при избора на партньор или използването на контрацептивни средства, все пак трябва да си правим изследвания от време на време, ако сме сексуално активни.

9. Пълна кръвна картина

Повечето лекари препоръчват пълна кръвна картина веднъж на 5 години, но има две причини, поради които е по-добре изследването да се прави по-често.

Първо, пълната кръвна картина може да открие „тихите убийци” като левкемията или други видове рак в началния им стадий, особено ако искаме да изследваме и всички обичайни туморни маркери чрез нея. Второ, ако сме напълно здрави, то значи можем да дарим кръв, а това е нещо, което всеки здрав човек трябва да прави.

10. Преглед на простатата или цитонамазка

Ракът на простатата и ракът на маточната шийка са сред най-опасните видове рак. Вторият е труден за откриване, освен ако активно не го търсим, бързо прогресиращ до нелечимо състояние и изключително агресивен. Първият пък е сред най-често срещаните форми на рак: рискът за един възрастен мъж да развие рак на простатата се равнява на 1% за година от възрастта му. Това значи, че един 40-годишен мъж има 40% шанс да заболее, а за 80-годишния рискът скача на 80%. Затова е важно, в зависимост от пола, редовно да се изследваме за едно от тези две заболявания – поне веднъж на две години, а за предпочитане – два пъти годишно.

Има много заболявания и състояния, за които можем и ще се изследваме през живота си. Не по-малко важно е обаче, че редовните изследвания ни дават възможност да сме спокойни и да не живеем в неизвестност и страх. Модерната медицина е в състояние да лекува много от фаталните в миналото болести, стига да бъдат открити възможно най-рано.