Съхранение на ябълки

В зависимост от сорта плодовете са качествени до 7 месеца след беритбата

Съвсем скоро ще дойде зимата, а тогава трудно може да открием вкусни и сочни плодове. Купешките ябълки са скъпи и не винаги имат вкус точно на ябълка, за това ако имате ябълково дърво, от което можете да наберете плодове за зимата, трябва да се възползвате. За да съхраните възможно най-дълго здрави ябълките, направете следното:

. Съхранявайте ябълките на хладно и тъмно място с висока влажност - например килер с прозорец, където често да проветрявате. Ако няма прозорец, поставете съдове с вода в помещението.
. Добре е да знаете какъв сорт са вашите ябълки, защото не всички стават за дългосрочно съхранение.
. Поставете ябълките в равни щайги или в пластмасови касетки с гнезда за плодове.
. Можете да покриете дъното на щайгите с картон. В случай, че щайгата е висока, слагайте по един лист картон на всеки „етаж“ от ябълки.
. Запазете за зимата само здрави плодове с дръжки, тъй като иначе бързо се развалят.
. Всяка седмица проверявайте ябълките и отстранявайте загнилите плодове, в противен случай ще се „заразят“ и останалите ябълки и ще се развалят. Това се случва заради безцветния газ етилен, който ябълките изпускат и така влияят на плодовете около тях да зреят и съответно да се развалят по-бързо.
. За да предотвратите бързото изсъхване на ябълките, може да покриете щайгите с прозрачно фолио на дупчици или пък всяка ябълка да е в отделна найлонова торбичка, за да се възпрепятства разпространението на етилен.