Съдът отново оспори нареждане на НАП: Отмени запечатването на хотела на Ветко Арабаджиев

Магистратите смята, че действията на данъчните са незаконни

За втори път Административният съд в София - град отмени запечатването на хотел "Маринела", собственост на Ветко и Маринела Арабаджиеви, съобщи БНР.

Според магистратите разпореждането на НАП за предварително изпълнение на принудителната мярка е незаконосъобразно.

Според съдия Димитрина Петрова дори и да е налице необходимост от възпрепятстване за извършване на други нарушения, запечатването на целия хотелски комплекс и забрана на достъпа до него противоречи на административно-процесуалния кодекс, тъй като административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от необходимото от целта, за която се издава самия акт.

НАП може да обжалва определението пред Върховния административен съд.

Припомняме, че на 28 септември данъчните запечаха хотела за седмица заради данни, че част от фискалните апарати в хотела не са имали връзка с приходната агенция.

От "Маринела" тогава обясниха, че става въпрос за липсващо свидетелство за регистрация на Интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.

На 17 септември липсващите документи са били предоставени на проверяващите.

След това на 3 октомври Административният съд в София отмени запора на част от обектите в хотела на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Два дни по-късно, на 5 октомври данъчните отново запечатаха хотела, този път заради липса на връзка между фискално устройство и системата на НАП.

Припомняме, в края на август месец при спецоперация в офиси в столичния хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица" бяха арестувани 10 души, сред които беше и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари.

Ветко и Маринела Арабаджиеви се издирват с европейска заповед за арест, а на 11 септември, на заседание на Апелативния специализиран съд, адвокатИлиян Василев, че двамата ще се върнат в България доброволно до дни. Това и до този момент не се е случило обаче.

По време на същото заседание съдът реши да остави в ареста за постоянно Вълчо Арабаджиев, Елена Караянева и Ромелия Кирилова, обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления - укриване на данъци и пране на пари.

След това бяха арестувани още трима души по подозрение, че са част от престъпната група по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви. След проверка в автомобила им са открити 500 хил. лева.