Вещи лица спънаха делото за конфискуване на имуществото на Братя Галеви

Някои от тях се отказаха от процеса, а други имали здравословни проблеми

Братя Галеви

Братя Галеви

За пореден път Окръжният съд в Кюстендил отложи делото за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов. В рамките на насроченото за днес заседание по делото стана ясно, че вещите лица, назначени от Окръжния съд, за изготвяне на съдебно-икономическата експертиза са поискали да бъдат освободени от задълженията си поради служебна ангажираност и здравословен проблем. Съдът не уважи тяхното искане и разпореди продължаване на работата по самата експертиза. Вещите лица трябва да прибавят към основната експертиза и допълнения, зададени под формата на въпроси от страна на страните по делото. Новото заседание е насрочено за 29 октомври от 11.30 часа. В съда беше внесено и искане за спиране на делото. Това беше направено от страна на адвокат Капка Гергинова, представител на процесни търговски дружество. Според нея има европейско законодателство, което позволява делото да бъде спряно, след като на процеса не се явява даден представител на дружеството. 

Съществено е това, че правото на Европейския съюз има пряко действие по отношение на вътрешното ни законодателство. С оглед на дружеството, което представлявам и другите дружества, ответници по това дело има значение тълкуването на международното право с оглед правилното му прилагане на територията на България”, каза Капка Гергинова. По думите й преюдициалното запитване е един от основополагащите механизми на правото на Европейския съюз и има за цел да предостави на юрисдикциите на държавите членки средство за осигуряване на еднаквото тълкуване и прилагане на това право в рамките на Европейския съюз. „Ние не искаме прекратяване на делото, а искаме спиране на делото. Това е пътят за постигане на един европейски съдебен акт, който би бил съобразен не само с вътрешното законодателство, а с европейското такова. След като претендираме да сме част от Европа, ние следва да ползваме модерните способи за постигане на европейски резултати, а не да се стигне след това оплакване, че българският съд е постановил по начин, различен от европейското право”, каза Капка Гергинова. Предстои съдът да се произнесе дали искането за преюдициалното запитване ще бъде уважено. 
Искът за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, техните съпруги и контролираните от тях дружества е за над 4 млн. лв. и е внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в съда в началото на 2012 година, по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Двамата бизнесмени са в неизвестност от 2012 година, след като влезе в сила присъдата им по наказателно дело за организиране и ръководена на престъпна група.