Съдът окончателно спря разрушаването на тютюневия склад в Пловдив

Това е станало и със съдействието на Министерство на културата

ърховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на разрушаването на сградата тютюневия склад – паметник на културата, на ул. "Одрин" 8 в Пловдив. Това съобщи на страницата си във "Фейсбук" адв. Александър Кашъмов.

На този етап с колегите от Министерството на културата си свършихме работата, за да спрем това безобразие, ред е на прокуратурата да докаже обвиненията и да бъдат наказани злосторниците, посочва правозащитникът.

Събарянето на тютюневия склад, известен като сградата на "Ориент Табако, започна от собствениците на 6 март 2016 г., неделя. След остра реакция на граждани и публикации в медиите разрушаването бе спряно, като първоначално и собствениците, и община Пловдив твърдяха, че няма незаконни действия и сградата не е паметник на културата. Впоследствие обаче се разбра, че тютюневия склад е паметник на културата и освен това попада в групов архитектурен паметник. Оказа се, че собствениците са представили в общината фалшив документ, според който няма пречки сградата да бъде съборена. Затова собствениците на фирмата "Одрин 8", която притежава склада, Георги Бранеков и Александър Николич бяха обвинени в използване на фалшив документи и в противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство.

От решението на ВАС се вижда, че съдебният състав, че сградата е декларирана като архитектурен паметник на културата с писмо от института за паметниците на културата още от 1975 г.