Саакашвили пак се изплъзна от арест

Той заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.

Киевски полицаи и агенти от Службата за сигурност на Украйна се опитаха тази сутрин да задържат водача на украинската партия "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в палатковия лагер край Върховната рада, но срещнаха отпор от страна на протестиращите и се отказаха. Това съобщи столичната полиция, предаде ТАСС, цитирана отк БТА.  
    Няма задържани участници в протеста, уточниха служителите на реда.

    Самият Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а днес украински опозиционер, заяви днес, че тази сутрин "хора с черни униформи" "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.
    "Те искаха да ме измъкнат от палатката, но объркаха палатките и нападнаха съседната, където спяха активисти, жестоко пребиха хората", написа Саакашвили във Фейсбук.
    Според демонстранти около 6 ч. сутринта неизвестни дошли в лагера и "започнали да бият всички". Неколцина били ранени. Протестиращите обвиняват за станалото полицията, а украинското МВР засега не коментира.
   

Саакашвили пък обвини президента Петро Порошенко. Той заяви: "Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!"
    Генералният прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви вчера, че Саакашвили трябва в срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи, след като негови привърженици му помогнаха по-рано същия ден да се изплъзне от полицейски арест.      
    Луценко поясни по телевизията, че според прокуратурата представител на Саакашвили е получил 500 000 долара от украински бизнесмени, свързани с Русия, за финансиране на митинги с оглед завземане на властта в Украйна.
    Службата за сигурност на Украйна съобщи по-рано, че опозиционерът е обвинен "в съдействие на престъпна организация". Преди това негов адвокат заяви, че "Саакашвили е обвинен в опит за сваляне на конституционния строй". 
    Саакашвили няма намерение да се яви днес на разпит в прокуратурата. Това заяви адвокатът му Руслан Чорнолуцки, цитиран от ТАСС.
    "Той всъщност не е и длъжен да отиде, защото публичното изявление на генералния прокурор от телевизионния екран не е официална призовка за разпит", каза юристът пред телевизия "НюзУан".