Руското посолство: Салютите бяха за руските войни, МО – не, за Вучич бяха

Разнобой между институциите – за кого са поръчани 21 топовни гърмежа?

Снимка: Посолство на Русия

Снимка: Посолство на Русия

Топовни салюти, изстреляни вчера в София, около 10 – 10,15 часа хвърлиха в недоумения софиянци – в чест на кого са? По същото време група български русофили, в присъствието на руския посланик Анатолий Макаров и  служители от дипломатическата мисия полагаха цветя на паметника на Съветската армия, чествайки Деня на пазителя на Отечеството. Заедно с тях беше и ръководството на БСП - София начело с Калоян Паргов, народни представители от "БСП за България", общинските съветници и антифашистки организации. Те също поднесоха венци и цветя на Паметника на Съветската армия, докато топовете гърмяха. В годините на СССР на 23 февруари се отбелязваше празникът на Съветската армия, който бе осъвременен след краха на комунизма. Пред МОЧА обаче бяха дошли и заклети ветерани, които настояваха, че почитат 100 години от създаването на Червената армия, която е и

окупатор на България

Въпросните оръдия пред паметника на Съветската армия са собственост и се стопанисват от Министерството на отбраната. Вероятно поради това в някои медии се появиха информации, че министър Каракачанов е разрешил салютите в чест на Деня на пазителя на Отечеството. Според други медии пък били произведени 21 топовни салюта в чест на сръбския президент Александър Вучич. Остър спор, за кого точно са били предназначени топовните гърмежи, които разтърсиха София, се разгоря и в социалните мрежи. Привърженици и активисти на ВМРО се втурнаха да бранят министъра си, който е и лидер на въпросната партия. Бурна дискусия се разгоря по темата на стената на бившия син депутат Иван Сотиров, изразил възмущение, че Каракачанов позволил да почетат с топове и салюти чисто руски празник.

Лично вторият човек в партията – евродепутатът Ангел Джамбзаки, се втурна да брани шефа си. Ето част от коментара му: „Салютът е заповядан от Президента Радев, като част от държавния протокол, при срещата с президента на Сърбия. Красимир няма нищо и дори не е бил в района. При този салют батареята се разполага в парка зад МОЧА. По заповед и традиция, последните 30-ина години. По същото време едни трима ретарди поднасят цветя на МОЧА по техен си повод. Други истерици и болни мозъци сътворяват горния пикоч (пикоч са наречени информациите, в които се твърди, че залповете са били за руския празник, б.р.).”

djambazki_post.jpg

В същото време МО не е публикувало и до момента официално съобщение със своя позиция. В някои издания се появиха изявления на пресцентъра на МО, в които се твърди, че е отдадена чест на Вучич, който обаче е полагал цветя на няколко километра разстояние от съветския паметник. На страницата на президентството няма и дума за 21 салюта в чест на сръбския гост. И медиите на съседите не споменават и дума за топовни гърмежи в чест на президента им. 

Точка на българския спор поставиха от Руското посолство

На официалната страница на Посолството на Русия у нас, ясно и директно се посочва, че Денят на пазителя на Отечеството  София е бил отбелязан „под залповете на артелирийски оръдия”. Към новината, която и до днес продължава да е на първа позиция, е приложена и снимка, запечатала дима от салютите, на фона на съветския окупатор със шмайзера (виж ТУК, б.р.). Явно има тежко разминаване между българските институции и дипломатическата мисия на Русия.

rusko_posolstvo_sait.jpg

А „войводите” на Каракачанов и пресцентърът на МО трябва да опровергаят Руското посолство, ако истината е различна. Като знаем, че сме в ситуация на хибридна война, провеждана от Русия срещу нас, но с помоща и на българи, съвсем не е изключено да е спретнато поредното активно мероприятие – гърмят 21 топовни салюта, като идеята е с един куршум да ударим два заека – и Вучич почетен, и съветският окупатор също. А после – едните ще се оправдават с другите, както става в случая. В края на краищата силуетът на Кремъл стои и зад двете събития. Но в случая няма място за съмнение – трябва да вярваме на сайта на руската дипломация, а той недвусмислено казва, че салютите са били за техните славни войни. Явно в МО са се объркали, а сега се оправдават с президента и администрацията му.