Руските власти няма да бойкотират игрите в Пьончан, ако състезателите им получат забрана за участие

Олимпийският комитет започна повторно тестване на всички допинг проби на руските участници в олимпиадата

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

Руските спортисти са обект на най-много тестове за употреба на забранени вещества преди игрите в Пьончан през 2018 г. От 1 април до 31 октомври представителите на Русия в зимните спортове са дали 1240 проби.

В този период са били взети общо 6961 проби като част от антидопинговата програма на Международния олимпийски комитет (МОК). Близо 18% от всички тестове са на руски спортисти, показват публикуваните на официалния сайт на МОК данни.

След руснаците се нареждат състезателите от Германия с 844 проби, а Канада допълва първата тройка с 504. Представителите на САЩ са били тествани за забранени вещества 433 пъти, а тези на Швеция - 403.

Българите в зимните спортове са проверени 36 пъти преди началото на олимпийския сезон. 21 от пробите са на биатлонисти, осем - на скиори и сноубордисти, а останалите седем са в кънките.

Най-често са били проверявани руските състезатели по ски и сноуборд - 471 пъти. 275 са взетите проби от представителите на Русия в кънковите спортове, 164 - в биатлона, 149 - в хокея на лед, 114 в бобслея и спускането с шейни, 48 - в спортните шейни, а 19 - в кърлинга.

През юли 2016 г. МОК създаде две отделни комисии, за да провери твърденията на директора на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г.

Олимпийският комитет започна повторно тестване на всички допинг проби на руските участници в олимпиадата. Въз основа на разследванията на комисиите на 5 декември се очаква МОК да обяви дали Русия ще участва в Пьончан.

Междувременно руските власти заявиха, че няма да бойкотират игрите под никаква форма, ако състезателите им получат забрана за участие.

Руските власти няма да бойкотират игрите в Пьончан, ако състезателите им получат забрана за участие