Руски съд арестува задочно лидер на управляващите в Молдова за опит за убийство

Според Демократическата партия задочният арест е форма на "политическо преследване"

Съд в Москва внесе решение за задочния арест на председателя на Демократическата партия на Модлова Владимир Плахотнюк, заподозрян в опит за убийство. Това съобщава "Интерфакс", позовавайки се на пресслужбата на съда, пише "Дневник".

Прессекретарят на съда Юнона Царева каза, че решението е било внесено още на 30 ноември, но е било обжалвано на друга инстанция. Плахотнюк - чиято Демократическа партия е част от проевропейското правителство и освен поста на премиера държи и този на председателя на парламента - е заподозрян в "опит за убийство, извършен от група хора... с политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна ненавист и вражда," пише РБК, цитирайки съответния параграф от Наказателния кодекс на Русия.

В началото на ноември Виталий Прока - излежаващ присъда за убийство - обяви Плахотнюк за поръчител на планиращо се убийство на руския банкер Герман Горбунцов, писа "Комерсант". Плахотнюк отрича твърденията, а според Демократическата партия задочният арест е форма на "политическо преследване".

Плахотнюк, който от разпадането на Съветския съюз се занимава с бизнес, си счита за един от най-богатите - според някои информации и най-богатия - човек в Молдова. От 2010 г. е член на Демократическата партия, а от декември 2016 г. - неин председател. След изборите за парламент през 2014 г. е предложен за премиер, но тогавашният президент Николае Тимофти отхвърля номинацията му.

През 2016 г. молдовско издание замеси името му в мащабен банков скандал, свързан с изпирането на руски средства на стойност 23 милиарда долара през молдовската система (с други действащи лица скандалът беше продължен и от международни издания тази година). Плахотнюк е спорна личност в Молдова, като някои публикации в страната, въпреки проевропейските позиции на партията му, го свързват с президента Игор Додон и с руския бизнес. Той освен това притежава редица медии и си навлича критики от журналисти в страната, че те ретранслират предавания, които ръководеният от партията му кабинет смята за "руска пропаганда".

РБК припомня, че той същевременно е имал и инитиациативи, например тази за преобразуването "руската миротворческа мисия в нашта страна (в Приднестровието) в зоната на конфликта в гражданска, под международен мандат." Той поддържаше и забраната за влизане в Молдова на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин.