Руски атлети изчезнаха от турнир в Иркутск след внезапна поява на допинг ченгета

Президентът на руската атлетическа федерация Дмитрий Шляхтин каза, че не е изненадан от станалото

Масово оттегляне на руски състезатели от турнир по лека атлетика в зала в Иркутск предизвика съмнения. Общо 36 атлети са се отказали от участие след изненадващата поява на допинг контрольори, съобщава insidethegames.biz., цитиран от "Дневник".

Руската антидопингова агенция (РУСАДА) ще получи имената на всички тях, посочва сайтът, като цитира "Би Би Си Русия".

Според информацията десет от оттеглилите се е трябвало да участват в турнира за жени и мъже, а останалите - в младежките състезания.

"На първенството по лека атлетика се е появил допинг контрол. Затова ли десетки състезатели са се оттеглили преди самото начало", написа в "Туитър" Сергей Шубенков, който е световен шампион на 110 м с препятствия от Пекин 2015.

Президентът на руската атлетическа федерация Дмитрий Шляхтин каза, че не е изненадан от станалото. "Изправихме се срещу това, подготвихме се за тази ситуация, тъй като разбрахме, че имаме големи проблеми в дъното (на атлетиката)", заяви той, цитиран от "Би Би Си Русия".

По думите му инициатива на федерацията е затягането на допинг контрола в регионалните състезания. "Подозренията ни, че положението с допинга не се е подобрило във всички региони, се увеличиха допълнително. Но не мога да кажа, че атлетите са се отказали от надпреварата, защото са ползвали забранени вещества, докато не получа необходимите документи", посочи Шляхтин.

Леката атлетика в страната е сред най-силно засегнатите спортове след тежкия допинг скандал и разкритията на доклада "Макларън", в който беше описана схема за държавна подкрепа и прикриване на мащабна политика за ползване на допинг в Русия. Руската федерация остава изключена от Международната федерация по лека атлетика.