Руски анализатор: Агресията на Путин ще ескалира, недоволен е и от България

Има сериозни съмнения дали ракетите на руския президент изобщо съществуват, твърди той

Политическият наблюдател на московското радио „Комерсант FM“ Дмитрий Дризе коментира пред БНР традиционната годишна реч на руския президент Владимир Путин на 20 февруари, като прогнозира, че

агресивната реторика ще продължава

„Като цяло напрежението ще расте и моята лична прогноза е негативна. Включително и по отношение на България, от която Путин също е недоволен заради позицията й по газопровода „Южен поток“, каза Дризе за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

През седмицата руският президент Владимир Путин отправи традиционното си годишно послание към Федералното събрание (двете камари на руския парламент). По-голямата част от посланието беше посветена на социално-икономическите проблеми за разлика от миналата година, когато акцентът беше поставен върху ролята на Русия на международната сцена. И този път обаче не мина без външна политика. Путин определи американското напускане на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег като „сериозна заплаха за Русия“. Отново се ангажира да не разполага първи ракети в Европа, но обеща огледален и

асиметричен отговор, ако американците го направят

Призна, че Русия ще бъде принудена да вземе на прицел не само териториите, където се намират американските ракетни установки, но и центровете, където се вземат решенията за използването им.

Коментарите на президентското послание бяха полюсни. От хвалебствията на държавната пропаганда до не винаги добре аргументираната и едностранчива критика на опозиционерите.

" Да започнем с новите руски ракети, които, както стана ясно от думите на Владимир Путин, ще могат безпрепятствено да достигнат не само Европа, но и Съединените щати. Каква беше целта на Путин - да стресне европейците и американците или по-скоро да успокои руснаците?", питат го от БНР.

Отговорът гласи:
" Преди всичко трябва да обърнем внимание на това, че след посланието Владимир Путин отиде на среща с ръководителите на нашите руски издания, на която им обясни какво е имал предвид. Каза, че всъщност никого не плаши, а иска от западните партньори да изчислят последиците от новата надпревара във въоръжаването. Относно предишното послание, което хвърли в ужас преди всичко руснаците, а не западните партньори, също обясни, че просто е докладвал на руските граждани, че трилионите рубли за отбрана не са похарчени напразно. Свършена е такава и такава работа и са създадени такива и такива образци на ракети.

Доколкото

никой никога не е виждал тези ракети,

видяхме само анимацията на големия екран, то има сериозни съмнения дали те изобщо съществуват или това е просто демонстрация на сила. За да се изплашат западните партньори. Те обаче не се страхуват. В това е проблемът. По никакъв начин не реагират на тези ракети и това много дразни Кремъл. Путин е много недоволен, че Западът, на първо място Америка, го игнорират.

 Сегашната администрация на Тръмп не иска да говори сериозно с Путин

Предишният държавен секретар Кери идваше в Москва, разхождаше се по „Арбат“, ядеше супа и пелмени, общуваше с гражданите. Сега няма такова нещо и Америка изобщо не иска да говори. Заета е със собствените си проблеми. Заминава се със строителството на стената по границата с Мексико. Срещите с Путин бяха провал за Тръмп. Това беше най-страшното, което се случи. Едва не обявиха процедура по импийчмънт.

Путин иска да привлече внимание, но не му се получава

Това, разбира се, е неприятно и показва, че агресивната реторика ще продължава и занапред. И Европа много го дразни, защото не иска, заедно с Америка, да разговаря с него.

Като цяло напрежението ще расте и моята лична прогноза е негативна. Включително и по отношение на България, от която Путин също е недоволен заради позицията й по газопровода „Южен поток“.
Той каза на хората: „Мислим за вас, не сме ви забравили, ще правим добри неща, не трябва да търпите докато настане светлото бъдеще, сега ще ви стане по-добре, може би още тази година ще почувствате подобрението“, в което аз лично се съмнявам донякъде. Социалното послание беше: „Няма да прилагаме някакви сериозни мерки, ще ви помагаме, обикнете ни отново!“ Посланието беше насочено към повишаване на рейтинга на властта. Възможно е да се получи, след като Путин се прояви като загрижен и добър баща на нацията.