Руската църква прекратява участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия

Синодът е призовал предстоятелите на другите поместни църкви да инициират общоправославно обсъждане на ситуацията в Украйна.

Руската православна църква прекратява участието си в структурите под управлението на Константинополската патриаршия, се казва в решение на Светия синод на Църквата, предава РИА Новости.
В допълнение, ще бъдат преустановени службите с йерарсите на Константинополския патриарх. Уточнява се, че това включва „епископските асамблеи в страните с така наречените диаспори и богословски диалози“.
Било е решено и да се прекрати възпоминанието на патриарх Вартоломей по време на богослуженията в руските православни църкви, заяви председателят на отдела за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион.
„Евхаристичното общуване между църквите не се прекъсва. Това решение не лишава от възможност Константинополската патриаршия и Руската православна църква да извършват съвместни богослужения“, поясни пред РИА Новости прессекретарят на руския патриарх Кирил, свещеник Александър Волков.
В допълнение, Синодът е призовал предстоятелите на другите поместни църкви да инициират общоправославно обсъждане на ситуацията в Украйна.
Прекратяването на възпоминанието означава, че Московският патриарх ще престане да произнася името на Вартоломей по време на литургиите си, тоест ще престане да се моли за него по време на главните богослужения.