Руската дума отне акредитацията на американски репортери

Държавната дума препоръча на горната камара да вземе аналогично решение

Държавната дума, долната камара на руския парламент, забрани достъпа на репортери на американски медии, признати за "чужди агенти", включително "Гласът на Америка" и Радио Свободна Европа/Радио Свобода, предаде ТАСС.

Депутатите одобриха почти единодушно съответна резолюция в отговор на решението на Конгреса на САЩ да отнеме акредитацията на руската телевизия Ар Ти (RT). Текстът бе подкрепен от 413 народни избранници при само един против.
 
Държавната дума препоръча на горната камара на руския парламент, Съвета на Федерацията, да вземе аналогично решение.
 
В резолюцията се казва, че "Думата смята за неприемливо всяко посегателство срещу основни човешки права и свободи - свободата на словото и правото на получаване и разпространяване на информация". "Защитавайки демократичните ценности, депутатите от Държавната дума си запазват правото да взимат симетрични мерки във връзка с решението за лишаване на редица руски журналисти от акредитация към Конгреса на САЩ", се посочва в решението.
 
Руски депутати казаха, че ограниченията може да бъдат премахнати, ако бъдат отменени съответните решения по отношение на руските медии в САЩ.