Руска заплаха: „Форт Тръмп“ ще се превърне в мишена за Москва

Според думите на руския сенатор, създаването на „Форт Тръмп" ще бъде „безотговорна стъпка"

Франц Клинцевич е доста известен с изцепките си сенатор

Франц Клинцевич е доста известен с изцепките си сенатор

Руски сенатор предупреди, че ако бъде създадена, военната база на САЩ в Полша – „Форт Тръмп“, бързо ще се превърне в една от военните цели на Москва, отбелязва американското издание Washington Examiner, цитиран от "Фокус".

Полша покани САЩ да създадат военна база близо до руската граница. Преди няколко месеца полският президент Анджей Дуда предложи тя да носи името „Форт Тръмп". Но тази седмица Франц Клинцевич, член на горната камара на парламента в Москва, заяви, че базата ще бъде незабавно превърната в една от целите на Русия.

„Ако съоръжението наистина бъде създадено на полска територия, то веднага ще стане мишена за удари. Такива са правилата на войната“, са думите на Клинцевич, цитирани от изданието. 

Според думите на руския сенатор, създаването на „Форт Тръмп" ще бъде „безотговорна стъпка", която само ще засили напрежението в региона и допълни, че предложението на Полша е „опасно" и „икономически необосновано".

От редакцията припомнят, че през септември Тръмп увери, че обмисля плана на Дуда за засилване на военното присъствие на САЩ в Полша.