Руска телевизия "цензурира" голия Орфей

Кой е инициатор на тази нелепа цензура така и не става ясно

Първи канал на руската държавна телевизия наложи нелепа цензура в едно от предаванията, посветено на митичния тракийски музикант и певец Орфей. Касае се за програмата „Безпътни записки“ с водещ Дмитрий Крилов, чиито редактори явно са решили, че древно изображение на гол мъж е неуместно. От екипа замъглиха половите органи на  на древногръцкия герой.

В „Безпътни записки“, излъчени по Първи канал на 7 април, Крилов разказа за мистичните места, които е посетил. В конкретното предаване се говори за Кижам, Казан и България. Показани са кадри и от легендарната наша пещера Дяволско гърло. Именно там, както твърдят древните митове, Орфей се е спускал в царството на мъртвите, за да спаси любимата си жена Евридика. Крилов показа и скално изображение в Дяволско гърло, на което се вижда как древногръцкият герой се отправя в това опасно пътешествие. Естествено, без дрехи, както е било прието в онези времена да се изобразяват героите. Зрителите на руския Първи канал обаче видяха изумителна цензурирана версия на изображението в нашата пещера, където Орфей бе представен в оригиналния си вид, но само от кръста нагоре. Всичко, което доказва мъжествеността на певеца, беше скрито.

Кой е инициатор на тази нелепа цензура така и не става ясно. Редакторите прехвърлят топката към самия Крилов, твърдейки че той е автор на идеята да бъде замазано мъжкото достойнство на героя. От своя страна водещият категорично отрича той да е взел решението на цензурата. Крилов работи в телевизията от 1983 г., като програмата му за неговите пътешествия се излъчва по Първи канал от 1996 г. насам.