Русия брани обвинените за атентата срещу малайзийския самолет над Украйна

Обвиненията срещу руснаците били голословни

Твърденията, изразени от Съвместната следствена група (ССГ) относно участието на руски военнослужещи в катастрофата на малайзийския самолет в Украйна през юли 2014 г., са неоснователни обвинения. Това се посочва в изявление, публикувано в сряда от Министерството на външните работи на Руската федерация, цитиран от TACC.

"Изявленията, изразени от ССГ по време на пресконференция на 19 юни за предполагаемото участие на руски военнослужещи в катастрофата на малайзийския "Боинг МН17", не могат да причинят нищо друго, освен съжаление,“ подчертаха от руското МВнР. „За пореден път срещу руската страна се повдигат абсолютно голословни обвинения с цел да дискредитира Руската федерация в очите на международната общност."
Както и при предишните пресконференции на ССГ, подчертаха от министерството на външните работи, и този път "не бяха демонстрирани конкретни доказателства в подкрепа на такива незаконни изявления".

"Очевидно е, че ССГ продължава да бъде ограничена до не съвсем разбираеми аргументи, формулирани включително с подкрепата на съмнителни източници на информация," се казва от Руското външно министерство. "В същото време данните, предоставени на разследването от руската страна, все още са упорито игнорирани."
Министерството решително отхвърли обвиненията на групата, че Руската федерация отказва да сътрудничи напълно. "От първия ден на трагедията Руската федерация е във висша степен заинтересована от установяването на истината и е готова да окаже пълно съдействие на разследването", подчертаха от Министерството на външните работи. "Русия активно сътрудничи с Холандия и предостави цялата налична информация за катастрофата на MН17."
"В рамките на тази работа, руските специализирани агенции са извършили огромно количество безпрецедентна работа", обясниха от министерството. "От разсекретяване на данни за руската военна техника и провеждане на комплексен експеримент от страна на" Алмаз-Антей ", за предаване на първични радарни данни и документация, удостоверяваща идентичността на украинската ракета, която свали малайзийския „Боинг“, както и високоточни прегледи, доказващи фалшифицираните видео материали, на които ССГ разчита в своите заключения. "

В допълнение, припомнят от Министерството на външните работи, Русия първоначално предложи да работят заедно. "Вместо това, международните следователи отстраниха Москва от пълноправно участие в ССГ, като придадоха на руските усилия само малка роля", се казва в изявлението. "Те направиха Украйна пълноправен член на ССГ, давайки й възможност да подбира доказателства и да свали от себе си отговорността да не затвори своето въздушно пространство. "
При тези обстоятелства руската страна продължава да повдига справедливи въпроси относно качеството на работата на групата. "Всичко това потвърждава опасенията, които сме изразили и по-рано за пристрастието и едностранчивостта на провежданото разследване“, заявиха от отдела.
Независимо от това, Руската федерация "ще продължи да съдейства на разследването, за да се установи истината за смъртта на пътниците от полет MН17, а истинските извършители на инцидента да бъдат справедливо наказани", казват от Руското външно министерство.