Русия ще прави междупланетна станция на Венера?

Путин се захваща с мега - проекти за да обезсмърти своето управление

Федералната агенция на научните организации в Русия съвместно с Института за космически изследвания на РАН разработват комплексна програма за създаването на междупланетна станция на Венера, предаде ТАСС.

За сега е проведена първата встъпителна среща с участниците в проекта наречен "Венера - Д" (Венера - Дълголетна).
Срокове още не са обявени, тъй като разработката на програмата е в начален етап. Едва след подготовката и приемането на официалните документи ще могат да бъдат съобщени сроковете, предаде БТА. 

Мисията "Венера - Д" ще се състои от орбитиращ апарат и спускаем такъв. Вторият апарат ще предава информация денонощно, а орбитиращия трябва да работи поне три години. Спускаемият ще бъде на повърхността на Венера два часа. Изстрелването им от Земята с ракетата "Ангара-А5" ще е възможно през 2026-2027 г.

Вече се появиха коментари според които Путин се захваща с мега - проекти за да обезсмърти своето управление. Такъв беше проекта за "Маяк"  малък спътник, който трябваше да стане най-ярката звезда на небето с което Русия целеше сериозно да стъпи върху пазара на малките космически апарати. Е, той не успя. Спътникът, разработен от Московския държавен университет по машиностроене, стартира на 14 юли с ракетата "Союз". Планът беше да се разгърне в орбита голям слънчев отражател с форма на пирамида. Но екипът и руските медии тогава съобщиха, че не се е получило. 

Докато Кремъл се занимава с подобни дейности 80% от руснаците икономисват от хранителни стоки или търсят магазини с „по-ниски цени”. Групата на „бедните” в Русия към момента по официални данни е 39%. Сред хората в пенсионна възраст тя достига 54%. А 10% са отговорили в анкета, че за тях изобщо е трудно да си купят хранителни продукти.