Русия тества кибервойна: Изключва пробно интернет

95% от целия интернет трафик трябва да е на местно ниво до 2020 г.

Русия ще се изключи от интернет за едно денонощие като част от планиран тест, съобщава специализираният новинарски сайт за бизнес технологии ZDNet, позовавайки се на руската медия РБК.

Руските власти и големите интернет доставчици планират да изолират страната от интернет, което е част от планиран експеримент.

Причината за провеждането на експеримента е да се събере информация и да предостави обратна връзка и промени в законодателство, внесено в руския парламент през декември 2018 г.

Първият проектозакон задължаваше руските интернет доставчици да гарантират независимостта на руското интернет пространство (Руснет) в случай на чужда агресия, която води до спиране на интернет в Русия.

В допълнение руските телекомуникационни фирми ще трябва да поставят "технически средства" за промяна на целия руски интернет трафик до точки за обмен, одобрени или управлявани от Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията.

Службата ще инспектира трафика за блокиране на забранено съдържание и да е сигурно, че трафикът между руските потребители ще остане в страната, както и че няма да преминава напразно през сървъри в чужбина, където може да бъде прехванат от други държави.

Не се съобщава на коя дата ще се проведе тестът, но се предполага, че ще бъде преди 1 април, тъй като е крайният срок за внасяне на поправки в законопроекта, известен като Национална програма за цифрова икономика.

През 2017 г. руски официални представители съобщиха, че планират 95% от целия интернет трафик да е на местно ниво до 2020 г.