Путин поделя водите на Каспийско море с още 4 държави

Руският президент одобри проектодокумента, който предвижда дъното и недрата на морето да се разделят на сектори

Путин пред своя проектодокумент за подялба на Каспийско море

Путин пред своя проектодокумент за подялба на Каспийско море

След 20 години подготовка президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан ще се договорят за границите на акваторията си в Каспийско море тази неделя.

Това съобщи пресслужбата на руския президент два дни преди срещата в град Актау, централното събитие на която ще е Конвенцията за статута на Каспийско море.

Работата по тази конвенция започна още през 1996 г., за да се реши въпрос, поставен още с разпадането на Съветския съюз. Оказа се, между тях има спорове за някои от границите на акваторията им, включително свързани с работата по прокарване на тръбопроводи по дъното на Каспийско море.

Основни моменти

Руският президент Владимир Путин одобри проектодокумента през юли. Той предвижда дъното и недрата на морето да се разделят на сектори, а акваторията - на вътрешни и териториални води, риболовни зони и общо водно пространство, припомня "Дневник". Всяка страна ще получи правото на териториални води, не по-широки от 15 морски мили, и риболовна зона с ширина 10 морски мили в рамките на териториалните води.

Също така ще се определят и границите на въздушното пространство в Каспийско море.

Във водния басейн ще се забрани военно присъствие, което няма отношение към някоя от петте държави.

Тръбопроводите, прокарвани по дъното, ще се съгласуват само с онези страни, през чиито води трябва да преминат, а останалите само ще бъдат информирани.

Страните по конвенцията получават изключителното право да регулират, разрешават и провеждат научни изследвания в териториалните си води.