"Русгеоком БГ“ кани собственици на земи да се разберат за сондажни площадки за природен газ

В засегнатата от исканата концесия община Генерал Тошево бяха проведени протести, там ще има референдум на 17 декември

Собственици на земеделска земя в Добруджа, попадаща в обхвата на инвестиционните намерения за добив на природен газ, са получили писма от "Русгеоком БГ“ ЕАД с желание за временно ползване на площите, необходими за изграждането на сондажните площадки, съобщава БНР. В засегнатата от исканата концесия община Генерал Тошево бяха проведени редица протести, там ще се състои и референдум на 17 декември.

Поканата за среща със собственици на земя в община Генерал Тошево от страна на фирмата инвеститор и заявеното им желание да получат правото за временно ползване идва месец преди екоинспекцията във Варна да е дала своето окончателно становище по отношение на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за проучвания и добив на природен газ в землищата на 18 населени места в региона. 

В замяна на преотстъпеното право за ползване на земята от фирмата инвеститор предлагат финансово обезщетение за пропуснати ползи, както и по-ниски цени на съответния собственик за изкупуването на газ, добит от находище „Спасово“.