Румяна Коларова: Пробивът в НАП е политическа провокация, атакуват спътниците в джипа на Борисов

атаката беше насочена срещу Томислав Дончев и Владислав Горанов, които обикалят страната с премиера

Румяна Коларова

Румяна Коларова

„Начинът, по който беше обявен пробивът в системата на НАП, имаше ясен политически профил. По-точно профил на политическа провокация. Отдавна се говори, че има слабост в система, данните са изтекли юни месец, а се обявяват сега. Най-вече лесното откриване на човека, който в момента се свързва с компютърния пробив. Всичкото това показва, че както, разбира се, и някои детайли от начина, по който беше организирана информацията“. Това заяви пред „Фокус“ политологът Румяна Коларова. 

„Безспорно е, че ще има политическа употреба. Всъщност от стартирането на скандала има ясен политически профил. Много се говори за това, че основният проблем в IT сектора е човешкият фактор, че всъщност трябва да се намерят нови механизми, чрез които да се привличат способни IT специалисти, когато става дума за гарантиране на дигаталната сигурност, на електронно управление и т.н. Но в случая за пробива в НАП може да се направи много ясен и безспорен паралел с катастрофата в Своге. Защото става дума за една слабост, която е била известна много отдавна, и тя отива отвъд експертизата. А това е слабост, която е била видима и за хора, които не са големи експерти. И става дума за нарушаване на основни принципи и правила или стандарти, които са фундаментални, които трябва да се приемат без коментар, които са гаранция за функционирането на системата", каза още Коларова.

"Освен това е безспорно, че в случая има пробив в едно приоритетно направление, по същия начин както скандалът „Своге“ беше пробив в темата пътища и магистрали, която е основна не само за сегашното правителство, а най-вече за премиера Борисов. По същия начин в момента имаме пробив в направление, което е основно за вицепремиера Дончев. Много добре знаете, че не само правителството трябва да са се справи с кризата, но има и персонално отговорни. На първо място е безспорно финансовият министър Горанов. И на второ място, разбира се, е вицепремиерът Дончев. Сега не случайно атаката е към тези двама души, знаете, че това бяха това двамата постоянни пътници в джипа на Бойко Борисов тогава, когато той правеше обиколките из страната предизборно, а и сега, когато прави обиколките из страната. Така че за мен тук основното е, че става дума за елементарен, видим от всички компетентни страни пробив в НАП, който същевременно е пробив в сигурността. Тази слабост на НАП е от отдавна коментирана, уязвимостта на НАП беше видима и миналата година, крайно време е правителството да завиши стандартите си или по-точно да завиши контрола, който гарантира прилагането на тези стандарти в тази област“, коментира Румяна Коларова.