Румяна Арнаудова: Над 190 хиляди мини и 90 тона барут се съхраняват на територията на завод "Миджур"

Липсва специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, предупреди говорителят на главния прокурор

Румяна Арнаудова

Румяна Арнаудова

Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на занятието. Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководени от Военно-окръжна прокуратура. Това съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вероятно е възникнал технически проблем и в рамките на 3 секунди хеликоптерът е паднал от 20 метра височина, поясни тя.

В този момент продължава огледът на мястото на тежкия инцидент. Вървят две разследвания. До 30 работни дни трябва да приключи разследването по случая. До тогава са спрени полетите в авиобазите в страната.

Вертолетът на авиобаза Крумово е паднал на метри от писта. До момента не са подавани сигнали за техническа неизправност. Извършени са общо четири полета, като последният е трагичен. На летището в Пловдив е имало много хора, които са чакали свои близки от полет от Лондон. По думите им всичко се е случило много бързо. 

Бордният техник е без опасност за живота. Сам се е придвижил от мястото на инцидента. Късно снощи е прехвърлен във Военно-медицинска болница.

Арнаудова коментира и разпореденото от прокуратурата към министъра на МВР да се вземат спешни мерки за обезопасяването на съхранените стари боеприпаси в завод "Миджур" в Горни Лом.

"Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод "Миджур" в общо 5 взривни склада се съхраняват огромно количество взривни вещества и прибори за взривяване - говорим за повече от 190 хиляди мини и за повече от 90 тона барут. Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата "Видекс", както и липса на договор за наем, например", коментира Арнаудова.

По думите й, липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.