Румяна Арнаудова: 22-годишен хакер е създалят на вируса, атакувал Агенция "Митници"

Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата, и предоставял дистанционен достъп до системата

Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата, и предоставял дистанционен достъп до системата
Над 100 обиска и изземвания са осъществени до момента, а арестуваните са 23-ма, каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. В групата са участвали и хакери, а разследването се води в няколко държави. Двама македонци, един от тях митничар, са арестувани при акцията срещу контрабандата. 

22-годишен хакер е създателят на зловреден вирус за контрабанда на стоки, стана ясно още от думите на говорителя на главния прокурор. Младежът, роден през 1995 г. е измислил вирусът, след което го е продал. Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата и предоставял дистанционен достъп до системата на Агенция "Митници". От дома на младия ИТ специалист е иззета техниката, с която е създаден вирусът. 

Организираната престъпна група, срещу която се води разследване от август 2015 г. е включвала 3-ма настоящи митнически служители и 2-ма бивши. Те били необходими в схемата за източване на ДДС акциз, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът е блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт, като е позволявал закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално. По този начин се ощетява държавният бюджет от приспаднатото ДДС-акциз. Така освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка". 

Международното разследване продължава. Сигналът за престъпната група е подаден от Централно управление на Агенция "Митници". По-рано днес МВР оповести, че арестите са в София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях - хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.