Румен Радев проси пари за абитуриентския бал на сираците, постави ги пред странен избор

Ако искат стипендии, децата трябва да внимават колко ще ядат и ще пият на празника си

Румен Радев

Румен Радев

"Президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение. На 31 май 2017 г. президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния за президентската институция абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, който е част от благотворителната инициатива „Подкрепи една мечта”, гласи съобщение в сайта на държавния глава. 

"В рамките на инициативата младите хора получават консултации и информация относно възможностите за личностна и професионална реализация в самостоятелния им живот; обучение и квалификация, съобразени с интересите им и потребностите на пазара на труда; осигуряване на  заетост. Президентът на Републиката Румен Радев изразява надеждата си, че инициативата „Подкрепи една мечта” ще събуди чувствителността ни като общество към съдбите, мечтите и бъдещето на тези момичета и момчета. Държавният глава отправя призив за финансова подкрепа към всички, които имат възможност и желание да помогнат и които вярват, че липсата на пари не бива да се превръща в пречка пред реализиране на мечтите. Даренията ще подпомогнат организацията на балната вечер, а всички неизразходвани средства ще бъдат предоставени като стипендии на младежите, решили да продължат образованието си. С общи усилия можем да създадем празнична атмосфера, да внесем радост в сърцата на тези деца и да ги подкрепим в първите им самостоятелни житейски стъпки", се казва още в съобщението на държавния глава. 

Бизнесът се видя в чудо, тъй като предшествениците на Румен Радев Росен Плевнелиев и Георги Първанов раздаваха стипендии без да поставят условия дали ще останат пари след трапезите на бала. Тази година излиза, че сираците на практика трябва да избират между това, колко ще изядат и изпият на празника си, и стипендиите. Част от амбициозните деца, които искат да продължат образованието си, са обидени и дори предлагат да няма бал, щом се поставят подобни условия. Припомняме, че предишни години фондации и организации осигуряваха парите за стипендии на децата. Сега обаче явно вратите пред Радев са били затворени и се принуди да направи импровизирана дарителска акция.